Győr+
2017.09.05. 11:44

Vasárnap megválasztják a fesztivál kiflijét, a megye kenyerét

Egésznapos családi rendezvény várja a győri Dunakapu térre látogatókat vasárnap, ahol a Védd a helyit, vedd a kisalföldit! elnevezésű termelői piac, valamint a XV. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézművestalálkozó lesz.

A rendezvény részleteiről kedden sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Kardos Krisztina, Lakatos István és Vajda Péter

Dr. Lakatos István, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari tagozatának elnöke felidézte, 15 évvel ezelőtt azért hívták életre a programot, hogy a pékek összemérhessék tudásukat a szakma és a közönség előtt, hogy a győriek egy gasztronómiai fesztivál keretében ismerhessék meg a helyi pékségek különleges kínálatát. Mára a rendezvény olyan népszerű lett, hogy a Dunakapu téren rendezik meg a termelői piaccal együtt, kiegészítve kézműves kiállítással, bemutatóval. Bemutatkozik Ángyán Csilla fazekas, a Győri Kékfestő Műhely, Judák Ambrus kosárfonó, Kacsák Andrea mackókészítő, Schreiner Károly fafaragó, Szabó Karola szalmafonó és Zugmann Ilona foltvarró.

Sajtótájékoztató

Dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a rendezvényről elmondta, A védd a helyit, vedd a kisalföldit! programot két éve azzal a céllal hívták éltre, hogy a győriek őstermelőktől vásárolhassanak egészséges, friss, helyi terméket. Az idei közös program által pedig a városlakók bepillantást kaphatnak a kenyérkészítés fortélyaiba, valamint a kézműves mesterek munkájába. A gyerekeket vasárnap 10 órától a Cifra Műhely várja népi játszóházzal, kézműves foglalkozással, néptánc tanítással, valamint a Mérai Cifra szoba interaktív bemutatásával. 15 órától 90 perces koncertet ad a népszerű Bojtorján zenekar.

Vajda Péter, a Pedró Pékség Kft. ügyvezető-igazgatója hangsúlyozta, a pékek mindig valamilyen újdonsággal, innovatív kenyérrel készülnek a fesztiválra, a szakemberek ilyenkor kiélhetik kreativitásukat. Kenyér, péksütemény és díszmunka kategóriában mérik össze tudásukat a szakemberek. A Pedó Pékség egy fatüzelésű kemencében, helyben fogja sütni a kenyereket, a kőtteseket, amelyek hozzávalóit csupa helyi termelőtől szerzik be.

A kenyérlány

A sajtótájékoztatón bemutatták a „kenyérlányt” is, akinek az ékszerei, a ruhája ehető és akivel majd lehet fotózkodni vasárnap.

A szakmai zsűri megválasztja a megye kenyerét is, a közönség pedig a fesztivál kiflijére szavazhat.

Végül Lakatos István bejelentette: a Kenyérfesztivált jelölik a megyerikumok sorába.

 

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor