Hirdetés
Győr+
2012.01.25. 10:25

Városok összehasonlítása: Győr őrzi vezető pozícióját

Ismét városunk végzett az első helyen a Nyugat-Dunántúli Régió és a Közép-Dunántúli Régió megyei jogú városainak statisztikai mutatók alapján készített összehasonlításában.

Hirdetés

Simon Róbert Balázs alpolgármester szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról a felmérésről, amit már hagyományosan minden év elején elvégeznek kilenc megyei jogú város (Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron, Nagykanizsa és Dunaújváros) tekintetében a KSH adataira támaszkodva.

Az adatokból kiderül, a nyilvántartott álláskeresők száma a vizsgált városok közül Győrben a harmadik legalacsonyabb, 5,2 százalékos. Egy évvel korábban második helyen álltunk, de így is csökkenés tapasztalható, hiszen 2009-ben ez a szám 5,9 százalék volt. A pályakezdők aránya az álláskeresőkből 6,6 százalék. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta, az előzetes információk szerint a 2011-es adatok további javulást mutatnak majd.

Az épített lakások száma tízezer lakosra vetítve 2010-ben Győrben ötven darab, ami a legnagyobb szám a kilenc város közül. Ez jelentős növekedést jelent az elmúlt évhez képest, amikor csak a harmadikok voltunk 34-gyel. Városunkra tehát a kiköltözés helyett egyre inkább a betelepülés jellemző, ami azt mutatja, hogy Győr vonzó hely a munkavállalók számára. – tette hozzá az alpolgármester.

A vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya 93,3, míg a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya városunkban 100 százalék, akárcsak a rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások aránya.

Az elmúlt évekhez képest javulás tapasztalható az egy háziorvosra jutó lakosok számában. Egy évvel korábban ebben az összehasonlításban a hatodikak voltunk, ezúttal a negyedikek 1492 lakos/háziorvos aránnyal.

Az egy adófizetőre jutó szja tekintetében Győr a második 409 000 forinttal. A regisztrált vállalkozások számában ugyancsak a második helyet foglaljuk el, akárcsak a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak tekintetében. Egy év alatt ez a szám 187 567-ről 233 869-re nőtt. Az alpolgármester hozzátette, Győr színvonalas programokat, rendezvényeket kínál, ami pozitív befolyással bír a város idegenforgalmára.

Ezer lakosra városunkban 2010-ben 105 felsőfokú oktatásban résztvevő hallgató jutott, ami Veszprém után a második legmagasabb szám.

Az összesítésben városunk Székesfehérvárt és Sopront előzi meg a képzeletbeli dobogón.

A teljes összehasonlítás innen letölthető:

Hirdetés