Győr+
2012.09.11. 16:02

‘Városi periszkóp’ Győrben

A Megyeháza téren szeptember 11-én adta át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt a rendhagyó közterületi installációt, amely az Új Széchenyi Terv keretén belül megvalósult vállalkozásfejlesztéseket szimbolizálja.

Jelen programozási időszakban mintegy 683 milliárd forint értékben valósultak meg önerőből és uniós forrásból vállalkozói beruházások. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően több mint 12.500 fejlesztés fejeződhetett be Magyarországon – mutatott rá dr. Lenner Áron belgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Óriási Számok kampány győri állomásán. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv rendezvényén bemutatott „Városi periszkóp” elnevezésű alkotással hívja fel a figyelmet erre az eredményre.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében jelenleg 9.562 vállalkozásfejlesztési beruházás van megvalósítás alatt, melyek összköltsége megközelíti a 720 milliárd forintot. Az összes projekthez viszonyítva a mikrovállalkozások 46 százalékban jutottak támogatáshoz, a kisvállalkozásoknál ugyanez a szám 39 százalék, míg a középvállalkozások aránya elérte a 13 százalékot. Összességében elmondható tehát, hogy a projektek számának megoszlását figyelembe véve a mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki a megvalósult fejlesztések 98 százalékát. Lenner Áron ezzel kapcsolatosan leszögezte azt is, a Kormány azokat támogatja, akik tudnak és akarnak dolgozni. „Valódi lehetőségeket teremtünk, amelyek kihasználása nem a szerencsén, a kapcsolatokon és a véletlenen múlik” – fűzte hozzá.

Az elmúlt években több mint 5150 pályázat kapott támogatást a Nyugat-Dunántúlon több mint 541 milliárd forint értékben. A régió új lendületet kapott az Új Széchenyi Terv indulásával: a térségben 2011. január 14. óta több mint 2300 pályázatot találtak támogatásra érdemesnek.

Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város Pénzügyi Bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Győr városa költségvetése jelentős részét fejlesztési célokra fordítja, azonban egy jól prosperáló településnek is nagy segítséget jelent, ha pályázati pénzek segítségét is igénybe tudja venni. Győr ezért igyekszik minden, a Széchenyi Tervhez kapcsolódó lehetőséget kihasználni. Az utóbbi időben akár a belváros szépítése kapcsán, akár szociális városrehabilitáció témában, akár a turisztikai fejlesztések területén jelentős összegeket sikerült városunkba hozni.”

Érdemes azonban megemlíteni a régió legkiemelkedőbb fejlesztései közül a 46 milliárdos összköltségű Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését, és a 30 milliárdos Duna projektet, valamint, vállalkozásfejlesztés területén Győrben a regionális logisztikai szolgáltatások infrastrukturális hátterének kialakítása című pályázatot. Radnóti Ákos hozzáfűzte: országszerte számos vállalkozás életében történt olyan uniós beruházás, amelynek következtében további beruházások jöttek létre, élénkítve ezzel a gazdaságot. Győr jelentős gazdasági erővel bír, ezt a stabilitást a jól működő vállalkozásoknak, nagy vállalatoknak is köszönheti, amelyek fontos, hogy fejlődésük érdekében pályázati pénzekhez tudjanak jutni.

A „Városi periszkóp” néven a Megyeháza téren felállított installáció célja, hogy ábrázolja az egyik óriási számot, azt a 683 milliárd forintot, ami az Új Széchenyi Terv pályázatain keresztül áramlott a magyar gazdaságba – fogalmazott Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője. A szóvivő kiemelte: az alkotás – amelyet Pozsár Péter, Bakos Maxim, és Kukucska Gergely művészek készítettek – az elnyert támogatások mértékét térbeli oszlopdiagramokkal ábrázolja, amelyek egyben periszkópként is funkcionálnak, hogy ellássunk velük a messzi jövő sikereibe.

A rendezvény házigazdája egyébként Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető volt, akinek vezetésével kvízjáték is zajlott a téren, a résztvevők között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Papp Zsolt


Fotó: Szigethy Teodóra