Hirdetés
Győr+
2012.04.25. 06:40

Városházi márványtábla Grünwald István asztalosmesternek?

Borkai Zsolt azt javasolja a közgyűlésnek, városházi márványtáblán emlékezzenek meg Grünwald Istvánról, aki a hivatal teljes padozatát készítette el. Erre egy levél hívta fel a polgármester figyelmét.

Hirdetés

A győri Sávolt Béláné Grünwald Éva levélben hívta fel a polgármesterfigyelmét arra, hogy nagyapja, Grünwald István asztalosmester készítette el az épület teljes padozatát a pincétől a toronyig, összesen 2887 négyzetméter felületen.

Hirdetés

Az erről szóló szerződést 1897. március 15-én köttetett meg, melyet Zechmeister Károly polgármester és az asztalosmester írt alá. Ugyanezen a napon állapodtak meg az épületasztalosi munkálatok kivitelezéséről is.

Az eredeti bútorzattal és a forgóajtóval kapcsolatban a szerződéseket kikutató Csík Tamás levéltáros nem talált anyagot.

1965-ben még az összes ajtón és a díszterem berendezésein rajta volt a kis réztábla az asztalosmester nevével. Az 1927-ben készült forgóajtón is jelölték Grünwald István nevét.

A mester unokája testvérei nevében is azt kérte a polgármestertől, hogy a városháza előcsarnokában egy márványtáblával emlékezzenek meg nagyapjukról.

Borkai Zsolt a gyorplusz. hu portálnak elmondta: örömmel fogadta a levelet, s az abba foglalt kezdeményezést. Elődeink és az ő mestermunkáinak elismerése fontos kötelesség. A múlt valódi értékeinek tudatosítása, megőrzése hálás feladat, az értékteremtő emberek példája erőt ad az utókornak, hangsúlyozta a polgármester.

A közgyűlés elé terjesztem azt a javaslatot, hogy Grünwald István munkásságát, emlékét márványtáblán örökítsük meg – mondta Borkai Zsolt.

gyorplusz.hu

Fotó: Magyarország városai és vármegyéi

likeold
a fb oldalunkat