Hátradőlve, kényelmesen várjuk március 8-át, hogy megünnepelhessenek minket, nőket. Mivel a rovat írója, azaz jómagam is a női nemet erősítem, bátran leszek elfogult és igyekszem buzdítani erre hölgytársaimat is.
A lehető legomlósabb, legkrémesebb rusztikus sütemény, amit az utóbbi időkben ettem. Kevés tészta van benne, viszont rengeteg krém. Így, aki a vaníliát szereti, az nem tud majd ennek ellenállni. A málna pedig csupán azért kell, hogy olykor kizökkentsen a krémességből és újra rá tudjunk csodálkozni.
Bevásárló lista (18 cm tortaformához):
Alj: 200 g vaníliás karika
5 dkg olvasztott vaj
3 db tojás sárgája
1 ek étkezési keményítő
1 cs. habfix
200 ml habtejszín (min.30%)
1 db vaníliarúd
2 lapzselatin
3 csomag vaníliás cukor
1 ek porcukor
negyed citrom leve
Tetejére: 200 g friss vagy fagyasztott málna, 1 kk cukor, 1 kk tortazselé
Elkészítés:
1. A kekszet összetörjük vagy aprítóba tesszük, összekeverjük az olvasztott vajjal és a forma aljára lapítjuk egyenletesen egy pohár aljával.
2. Vízgőzhöz egy kisebb fazekat felteszünk 2 dl vízzel forralni. Egy erre illő tálban, még csupán a pulton összekeverem a vaníliakrém alapját: a tojások sárgáját, 1 cs. vaníliás cukrot, a keményítőt, a citromlét és a vaníliarúd felének kikapart magjait.
3. A tálat felteszem a gyöngyöző vizes fazékra és elkezdem erősen habverővel keverni. Addig keverem, amíg be nem sűrűsödik, kb. 10 percre lesz szükség ehhez. Ne forraljuk túl erősen a vizet alatta! 84 fokot kell elérnünk, amit hőmérő nélkül hozzávetőlegesen úgy érzékelek, hogy ha az ujjammal megérintem, már sütnie kell az ujjbegyemet, de nem szabad, hogy bugyogjon a krém – akkor jó. Onnan is meg tudom állapítani, hogy ha megkóstolom és érzem a keményítő szemcséit, ízét, akkor még mindig nem készült el. Amikor elkészült, hozzáadom az 1-2 percre hideg vízbe áztatott lapzselatinokat, elkeverem, feloldom, majd kihűtöm a krémet.
4. A tojások fehérjének felét felverjük egy tálban félig – a másik felére nem lesz szükség, jó lesz rántottának -, majd ezt is rátesszük a vízgőzre és a porcukorral kemény habbá verjük. Így fő meg a nyers fehérje is, amit a tortába keverünk majd.
5. A tejszínt szintén felverjük egy harmadik tálban a habfixszel, és ezt is előkészítjük.
6. A málna következik: kis serpenyőbe beleteszem a felét a cukorral, zselatinnal és forráspontig melegítem, és ezt is kihűtöm.
7. Összeállítás: Elektromos habverővel a kemény, kihűlt sárga krémhez hozzámixelem a tejszínhab felét, majd váltunk keverőeszközre, spatulára, és mehet hozzá a tejszínhab másik fele, ezután a tojásokból vert kemény hab 3 részletben. Amikor szép sima, ráhalmozom a formában lévő kekszre. Vizes késsel elsimítom.
8. Egy éjszakás pihentetés után ráhalmozom az előző napon elkészített málnapürét és málnaszemekkel díszítem.
#SzarkaZsófi