Hirdetés
Győr+
2012.04.30. 12:41

Változatos, de egységes lesz a belvárosi utcakép

A győri belváros egységes képének kialakítását hivatott szolgálni az a közterület-használattal kapcsolatos, helyi rendeleteket érintő módosítás, melyet legutóbbi ülésén fogadott el a képviselő-testület.

Hirdetés

A dokumentum legfőképpen a vendéglátóhelyek teraszai, az alkalmi elárusítóhelyek kialakítását illetően tartalmaz iránymutatásokat, azzal a szándékkal, hogy „változatos, de önmagában egységes megjelenésű utcakép” fogadja a belvárosi nézelődőket.

Hirdetés

– Régóta húzódó kötelezettség és kölcsönös igény szülte a rendeletmódosítási javaslatokat – mondja Révi Zsolt, a város főépítésze, a szakmai elképzelések egyik formába öntője. – Az érintett vendéglősök és kereskedők jogos elvárása volt, hogy az utcai megjelenésüket ne egyedileg, mondhatni szubjektív szempontok szerint, hanem egységes, mindenki számára ismert és mindenkire vonatkozó szabályok alapján bírálja el a hatóság.

A módosítás egyik lényeges eleme hatályának földrajzi meghatározása. Eszerint az úgynevezett I-es övezetben, vagyis a Rába folyó–Mosoni-Duna folyó–Tarcsay Vilmos utca–6414. hrsz-út–Schwarzenberg utca–Batthyány tér északnyugati térfala–Batthyány tér délnyugati térfala–Bajcsy-Zsilinszky út–Czuczor Gergely utca–Bisinger sétány–Révai utca–Aradi vértanúk útja– Árpád út–Jókai utca által határolt területen működő egységekre vonatkoznak az új játékszabályok. Fontos változás a díszburkolatokat eltakaró, esetenként rongáló utcai dobogók visszaszorításának szándéka. Ahogyan Révi Zsolt fogalmazott, a tiltás nem kategorikus, ahol ezt esztétikai és/vagy műszaki körülmények indokolják, továbbra is alkalmazható a technológia, de ha csak lehet, kerülni kell ezt a megoldást. Hasonlóan kezelik a teraszokat lehatároló korlátokat, virágtartókat, illetve a különböző árnyékoló drapériákat, vásznakat: előbbiektől az esztétikus, igényes kivitel, utóbbiaktól az ízléses, natúr színek alkalmazása az elvárás, a különösen télen megszaporodó műanyag falak nem kívánatosak a győri belvárosban. A rendelet a közterületi reklámokat illetően is tartalmaz újdonságokat.

Ezek egyike, hogy a jövőben nem lehet az épület homlokzatát árubemutatás céljából igénybe venni, vagy annak 4 m2-nél nagyobb felületét eltakarni, és „az I. övezetben árubemutatás vagy kiállítás céljára az üzlet homlokzatától számított legfeljebb 1 m széles területen, 2 méter hosszan, 1,8 m magasságig vehető igénybe közterület.” Emellett szórólap is kizárólag kézből osztható, egyéb módon történő elhelyezése tilos.

– Augeiasz istállója helyett szép, nem egyforma, de egységes, Győrhöz méltó belvárosi utcakép kialakítása a cél, amiben partnerek maguk az érintettek is – összegez Révi Zsolt.

– A szabályok megalkotásának folyamatában részt vett a Győri Ipartestület, a megyei kereskedelmi és iparkamara, rajta keresztül a Belvárosi Bevásárlóutcák Alapítvány is. A szervezetek egyetértettek az elképzelésekkel és a rendelet elfogadása óta is kaptunk pozitív visszajelzéseket. Szabó László, a LaMaréda étterem tulajdonosa üdvözli a rendelet megalkotását, mert így végre egységes elvek alapján működhetnek majd a belvárosi teraszok.

– Fontosnak tartom, hogy a belvároshoz méltó, a hangulatához illeszkedő teraszok, bútorok legyenek az éttermek előtt, ne műanyag kacatok. Az ernyőket pedig ne egyszerű reklámfelületekként kezeljék, azok igazodjanak az adott egység arculatához. Mi éppen most alakítjuk át a teraszunkat, ezekhez az elvekhez igazodó, igényes kialakításra törekszünk. Egyébként nagyon sok múlik majd a rendelet végrehajtásán, hogy a megadott kereteket milyenminőségű tartalommal töltik meg a döntéshozók és a vendéglátósok.

– Egyetértek azzal, hogy a városképbe nem illő árnyékolókat száműzzék, ugyanakkor a sokszínűséget meg kellene őrizni – fogalmazza meg véleményét Kelemen Gyula, a Big Ben étterem üzletvezetője. – Nekünk van dobogónk, remélem, nem kell felszednünk. Ez kiemeli a teraszt az utcaszintből, szerintem elegánsabb, és a burkolatot is védi. Arról nem beszélve, hogy eső után hamarabb lefolyik róla a víz, és így a kövön húzogatott fémlábú székek zaja nem zavarja a környéken lakókat.

A vendéglősökkel, kereskedőkkel kötött közterület-használati szerződések az azokban megjelölt határidők szerint érvényesek, a rendelet átmeneti rendelkezéseinek megfelelően viszont egy szűkebb – városképi szempontból kiemelt – területen már most az új szempontok szerint jönnek létre a megállapodások, míg máshol csak 2013. január 1-jétől alkalmazzák az elfogadott szabályokat.

A közterület-használatra vonatkozó bérleti szerződéseket Győr MegyeiJogú Város Útkezelő Szervezete köti meg, ehhez azonban az I. övezetben elhelyezendő közterületi kitelepülések esetén szükséges a városi főépítész előzetes, jóváhagyó állásfoglalása. Csatolniuk kell a kérelmezőknek a tervezett teraszok és árusítóhelyek kialakításáról a helyszínrajzot, a felhasznált bútorok, berendezések műszaki leírását, továbbá fotókat, látványterveket.

A rendelet betartását a használat során az építéshatóság, az örökségvédelmi hivatal, valamint a közterület-felügyelet is ellenőrzi.

Ozsvárt Tamás

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat