Győr+
2012.11.12. 09:29

Válogatottságot ért a céltudatosság

A közelmúltban Pátkai Máté lett a Győri ETO FC történetének 45. magyar válogatott játékosa. A zöld-fehérek középpályása erről, pályafutása korábbi, olykor embert próbáló időszakairól és az aktuális szezonról is nyilatkozott a Győr Plusznak.

Pátkai Máté villámkarriert futott be a Győri ETO FC csapatában, hiszen első teljes szezonjában rögtön bekerült a magyar válogatott keretébe. Egervári Sándor szövetségi kapitány pedig a jövőben is számol a zöld-fehérek egyik erősségével, hiszen a Ligaválogatott hétközi összetartására és a jövő heti Norvégia elleni mérkőzésre is meghívót küldött neki.

 

– Nyolcévesen kezdtem el focizni, édesanyám egyik, fociberkekben elég ismert kollégája figyelt fel rám. Így kerültem a BVSC-be, ami akkor elég jól menő nevelőegyesület volt, úgy érzem, sokat köszönhetek nekik. Ezt követően játszottam a Vasasban és a Goldballban, 2003-ban pedig az MTK-hoz igazoltam, ahol nyolc és fél évet töltöttem – idézte fel lapunk kérdésére pályafutása korábbi állomásait

 

Pátkai Máté, aki MTK-játékosként beköltözhetett az akkor már két éve működő Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, amely az első ilyen jellegű intézmény volt az országban.

 

– Eleinte fura volt a bentlakásos rendszer és az, hogy távol vagyok a családomtól, hiszen még csak tizenöt éves voltam, amikor bekerültem az akadémiára. A körülmények azonban olyanok voltak, hogy könnyen hozzászoktam ehhez, minden rendelkezésre állt, hogy egy futballista jobbá tudjon válni. A közeg adott volt ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot, az ott töltött három év mindenképpen segítette a fejlődésem. Pátkai Máté szépen haladt előre a ranglistán, a 2005–2006-os szezon végén pedig az NB I-ben is bemutatkozhatott. Érdekesség, hogy élete első élvonalbeli gólját éppen a Győri ETO FC ellen szerezte. A következő szezonban már a csapat alapemberének számított, ekkor ezüstérmet, egy évvel később pedig aranyérmet akasztottak a nyakába. Az MTK-nál töltött időszak mégsem úgy végződött, ahogy azt a játékos szerette volna. A középpályás nem hosszabbította meg a 2012 nyarán lejáró szerződését, a fővárosi klub pedig kitette keretéből egyik legértékesebb játékosát, akit az edzések látogatásától is eltiltott. Nem Pátkai Máté volt az egyetlen, akivel hasonlóképpen bánt az MTK, Busai Attila, Horváth Levente vagy Kákonyi Dániel is hasonlóképp járt. A kék-fehérek ráadásul elutasították az ETO megkeresését, végül fél évvel később elengedték Győrbe a játékost.

 

– Természetesen nehéz volt számomra ez az időszak, sokan féltettek is engem ettől, hiszen nem vagyok egy idős játékos. Úgy gondolom, ha az embernek vannak céljai, akkor azoknak mindent alárendel, nekem pedig voltak és vannak is céljaim. Ezért kellett ezt meglépnem, és nem bántam meg a döntésem, hiszen végül sikerült Győrbe szerződnöm és most már jó úton haladok. Pátkai Máté idén márciusban közel tíz hónap kihagyás után újra élvonalbeli mérkőzésen léphetett pályára, ezúttal már az ETO mezében. Gyorsan tett azért, hogy elfogadják a drukkerek, hiszen első hazai mérkőzésén mesterhármast ért el a Siófok ellen.

 

– Megkönnyítette a helyzetem, hogy gyorsan be tudtam illeszkedni a csapatba és az első meccseim is jól sikerültek. Úgy érzem, kivívtam a közönség szeretetét, azóta is igyekszem olyan teljesítmény nyújtani, hogy a győri szurkolók elfogadjanak. Középpályásként a támadásban és a védekezésben is részt kell vennem, személy szerint egyiket sem helyezném a másik elé. Vannak olyan szituációk, amikor a támadásokat kell jobban erőltetni és olyanok is, amikor esetleg a védekezést kell előtérbe helyezni. A zöld-fehérek hatodik hete állnak a táblázat élén, és a lelátókon egyre inkább téma a bajnoki címért folytatott versenyfutás.

 

– Valamilyen szinten követjük az eseményeket, figyeljük az eredményeket és a tabellát, de úgy gondolom, nekünk csak magunkkal kell foglalkoznunk. Mindig a soron következő mérkőzésre kell koncentrálnunk,arra kell felkészülnünk, és a pályán pedig kihozni magunkból a maximumot. Idővel téma lehet köztünk a bajnoki cím is, de még nagyon sok van hátra a szezonból, úgyhogy ilyen messzire nem tekintünk előre. Majd ha április környékén is így állunk, akkor igen…

 

Fontos, hogy az első perctől kezdve mellettünk állnak a szurkolók, akiknek minden mérkőzésen sokat köszönhetünk. Az Újpest ellen még kétgólos hátrányban is buzdítottak minket, és azt éreztük, hogy aznap csak győztesen hagyhatjuk el a pályát. Bízom benne, hogy a következő mérkőzésen még többen lesznek a lelátókon és még jobb hangulat lesz. A bajnokságban mutatott jó forma válogatott meghívót ért Pátkai Máténak, aki a Törökország ellen 3–1-re megnyert világbajnoki selejtezőn bemutatkozhatott a nemzeti csapatban.

 

– Amikor nyolcévesen elkezdtem focizni, az volt az álmom, hogy egyszer pályára léphessek a nagyválogatottban, nekem pedig ez megadatott. Nagyon boldog voltam egyrészt akkor, amikor meghívtak a keretbe, másrészt akkor, amikor pályára is léphettem. Győzelemmel sikerült bemutatkoznom, bízom benne, hogy sikerült ott ragadnom a csapatban. Remélem, hogy kapok még lehetőséget és lesz jobb mérkőzésem is a válogatottban. Volt egy-két hibám, amit ki kell küszöbölni, de ez elsősorban annak tudható be, hogy nemzetközi szinten azért gyorsabb a játék, mint a magyar élvonalban. Minél előbb fel kell vennem ezt az iramot, és akkor nem lesz gond – fogalmazott Pátkai Máté, aki azt is elmondta, leginkább családjával, feleségével és hét hónapos kislányával tölti szabadidejét. – Itt élünk Győrben, nagyon megszerettem a várost, amely nem túl nagy és nem is túl kicsi, van élet, de mégsem túl zsúfolt

 

 

Névjegy:

Név: Pátkai Máté

Születési idő: 1988. március 6.

Születési hely: Szentendre

Magasság: 172 cm Testsúly: 62 kg

Klub: Győri ETO FC Poszt: középpályás

Mezszám: 17

NB I-es mérkőzés/gól: 124/21

Válogatott mérkőzés/gól: 1/0

Korábbi klubjai: Góliát FC, BVSC, Vasas, Goldball FC, Sándor Károly Akadémia, MTK

Sikerei: magyar bajnok (2008), bajnoki ezüstérmes (2007), bajnoki bronzérmes (2012)

 

 

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor