Hirdetés
Győr+
2016.06.06. 07:19

Ünnepi Könyvhét Győrben

Az Ünnepi Könyvhét győri rendezvényén 16 helyi intézmény, kiadó, könyvesbolt kínálatából válogathatunk, e mellett 22 rendezvény várja ez érdeklődőket június 9., csütörtöktől szombatig.

Hirdetés

Az Ünnepi Könyvhét a könyvkiadók és könyvkereskedők ünnepe – mondja Horváth Sándor Domonkos, a rendező dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. A kiadók számos újdonsággal készülnek, a győri intézmény Torma Attila: Győr városa az I. világháború alatt című kötetét tárja az olvasók elé. A kiadvány pontos kortörténetet, korrajzot mutat az akkori győri társadalomról, segítve városunk történelmének jobb megismerését – hangsúlyozza az igazgató.

Hirdetés

 

A jelentősebb kiadók és könyvesboltok toplistáját Lőrincz L. László, Grecsó Krisztián és Oravecz Nóra legújabb könyvei vezetik, míg a gyerekkönyveknél a legnépszerűbbek a Bogyó és Babóca, a Geronimo Stilton és az Egy ropi naplója sorozat kötetei.

 

 

Horváth Sándor Domonkos azt mondja, évek óta egyenletes érdeklődés mutatkozik a könyvkölcsönzés iránt, elsősorban a gyerekek, a diákok és a nyugdíjasok a könyvtárba járók. A szépirodalom mellett az ismeretterjesztő és a nyelvkönyvek iránt nagy a kereslet, kedveltek a pszichológia, a gazdasági és a jogi témájú kiadványok is.

 

 

Amíg vannak jó kötetek, addig van létjogosultsága a nyomtatott könyveknek is – hangsúlyozza Horváth Sándor Domonkos. Akik a digitalizáció miatt aggódtak, azok számára már kiderült, nem túl jelentős azok száma, akik átpártoltak a digitális könyvekre. A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán 15 ezer könyv közül válogathatunk, ingyenesen, legálisan tölthetjük le a kiválasztott művet, míg az ekonyv.hu-n van olyan magyar nyelvű könyv, amelyet több mint ezer példányban adtak el.

Mindegy is milyen platformon olvasunk, csak olvassunk! – emelte ki az igazgató. Két jó hírt is elárult Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár készül az idegen nyelvű szépirodalmi és szakirodalmi digitális kölcsönzés bevezetésére. A másik hír pedig, hogy az intézmény idén közel 80 millió forintot költhet új könyvek beszerzésére, így hamarosan a könyvpiac legjavából kölcsönözhetünk.

 

 

Kiss Péter belvárosi antikvárius 15 éve kezdte a szakmát, a könyvek iránti szenvedélye vezette a pályára. 16 évesen vásárolta meg első régi könyvét, amely Beöthy Zsolt Művészetek története című munkája volt. Kiss Péter legelőször a saját könyvgyűjteményéből alakította ki az antikvárium kínálatát, amikor még jóval nagyobb igény volt a használt könyvekre, mint manapság. Véleménye szerint az internet térhódításával arányosan csökkent a könyvek iránti kereslet.

Nála elsősorban történelmi és természettudományi témakörű könyveket, szakácskönyveket, az ezotériával foglalkozó kiadványokat keresnek. Gyakori az is, hogy verseskötetet vásárolnak, hiszen Petőfi, Arany, Ady vagy József Attila nem hiányozhat a házi könyvtárból. Jókai, Mikszáth és Móricz műveit is szívesen olvassák a győriek, míg a könnyedebb műfaj kedvelőinél Lőrincz L. László, Agatha Christie és Rejtő Jenő az örök kedvenc.

 

 

Nincs igény viszont a politikai tárgyú könyvekre és a különféle folyóiratokra sem. Így mielőtt bárki felpakolná a megunt vagy hagyatékból származó könyveit és a belvárosi antikvárium felé venné az irányt, először készítsen egy listát, azzal keresse fel az antikváriust, aki megmondja, mit vesz be, és mennyit tud érte fizetni.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat