Győr+
2011.10.18. 12:15

Újvárosi rehabilitáció VIDEÓVAL

Az önkormányzat 1,1 milliárdos támogatást nyert el a városrész rehabilitációs programjához. Borkai Zsolt polgármester a témáról október 18-án beszélt a helyszínen, az újvárosi kamerarendszer bővítésének átadásán.

A polgármester kedden a Kossuth Iskola előtt két örömteli eseményről is beszámolt. Először arról szólt, hogy a városi kamerarendszer 14 új kamerával bővült Sziget és Újváros városrészekben. Ezek egy része kültéri, egy része pedig belső terekben (az iskola épületében) elhelyezett kamerák. Hozzátette, a város elkötelezett a biztonsági kamerarendszer további bővítése mellett.

A másik téma a győriek által régóta várt újvárosi rehabilitáció kérdése volt. Mivel a napokban kedvező kormánydöntés született, a programra a város 1,1 milliárd forintos uniós támogatást szerzett. A polgármester elmondta, az önrésszel együtt mintegy 1,4 milliárdos rehabilitáció 2012-ben kezdődik, és 2014-ben fejeződik be. Borkai Zsolt hangsúlyozta, a város lobbi erejét mutatja, hogy az első körben öt város kapott kedvező elbírálást, köztük Győr.

Fekete Dávid és Szeles Szabolcs a terület önkormányzati képviselői a beruházás részleteiről adtak tájékoztatást. A program során mintegy 900 millió forintból hat épület teljes körű felújítása történik meg (Kossuth u. 15., 17., 19., 21., 22/b, 26., 28.). Összesen negyven darab szociális bérlakást, öt üzlethelyiséget és egy rendőrségi irodát alakítanak ki.

Ezen kívül megújul a Bercsényi liget, ahol KRESZ-park és játszótér is létesül, felújítják a Kossuth iskola és a római katolikus templom homlokzatát. A program részét képezik egészségnevelési, szemléletformáló és bűnmegelőzési programok is.

Győr egyébként önerőből már korábban elkezdte a városrész fejlesztését, a Kossuth utcában több önkormányzati tulajdonú ingatlan újult meg, a Jedlik híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítésével pedig a közlekedésfejlesztés terén is jelentős lépések történtek.

Papp Zsolt

Kapcsolódó videó ITT!