Győr+
2011.08.02. 13:03

Újrahasznosítják a hulladéklerakóban keletkezett depóniagázt Győrött

Villamosenergiát termelnek késő ősztől a győri Pápai úti hulladéklerakóban keletkezett metántartalmú depóniagázból 400 millió forintos beruházás eredményeként, a fejlesztést az európai unió 52 millió forinttal támogatja - mondta Jeszenszky Gábor, a Perkons Depo Kft. ügyvezető igazgató kedden az MTI-nek.

Egy kisebb község éves energiaszükségletét fedezi az a mintegy 3 millió kilowattóra villamosenergia, amelyet a számítások szerint évente előállítanak a fejlesztés keretében – közölte a szakember.

Ismertetése szerint konténeres gázmotort állítanak munkába, amely a gáz és a levegő keverékét égeti el. Az így megtermelt megújuló energiát a MAVIR Zrt. vásárolja meg a cégtől hatósági áron. A beruházás nyolc év alatt térül meg. A próbaüzem rövidesen megkezdődik, és késő ősztől tervezik a beruházás üzemszerű indítását.

A Pápai úti lerakót már bezárták, rekultivációja folyamatban van. A lerakóba mintegy másfél millió köbméter szemetet szállítottak 35 éven át Győrből és a környező több mint száz településről.

(MTI)