Győr+
2014.04.25. 09:06

Újra látható Barnett Newman ‘botrányfestménye’

Tizenhárom év után újra látható az amszterdami Stedelijk Múzeumban Barnett Newman (1905-1970) amerikai absztrakt festő megrongált, majd botrányosan rosszul restaurált híres festménye, a WhoÍs Afraid of Red, Yellow and Blue III.

Az 1967-68-ban készült képet, amely egy vörös mezőt ábrázol a két szélén egy-egy kék, illetve sárga csíkkal, 1986-ban vagdosta össze egy zavart elméjű holland férfi. A festményt restaurálták ugyan, és 2001-ben újra közszemlére tették, de a helyreállítás olyan csapnivalóan sikerült, hogy szakértők szerint nem is hasonlított az eredetire. Egy 2013-as vizsgálati jelentés szerint az amerikai restaurátor például egészen más színű festékkel mázolta át az egész képet.

 

Az absztrakt festő képei valósággal vonzzák a vandálokat, mert 1982-ben Berlinben a WhoÍs Afraid of Red, Yellow and Blue IV. című képét rongálta meg egy ottani diák. 1997-ben a holland merénylő sújtott le újból, a művész Cathedra című festményét kaszabolva össze.

 

A WhoÍs Afraid of Red, Yellow and Blue III. egy új Newman-kiállítás részeként látható ismét csütörtöktől az amszterdami múzeumban. Az intézmény különleges biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a védelmére.

 

A festő Onement VI című, 1953-ban készült képét, egy élénk kék színben pompázó alkotást tavaly májusban 43,8 millió dollárért, a művész esetében rekordot jelentő áron adták el egy New York-i árverésen.

 

hirado.hu