Hirdetés
Győr+
2013.05.25. 09:10

Újra Ezer Lámpás Éjszakája az eltűnt gyerekekért

Győrben második alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája kampányt május 25-én, szombaton, az eltűnt gyermekek világnapján. Az adatok sokkolóak: évente 10-12 ezer gyermek eltűnését jelentik be Magyarországon és körülbelül 100 kiskorú tűnik el nyomtalanul.

Hirdetés

Az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány 2011-ben indult Kárász Róbert televíziós műsorvezető ötlete alapján, akit sokkoltak a szomorú tények: hazánkban évente 10-12 ezer fiatalkorú eltűnését jelentik be. Harmaduk órákon belül, egyharmaduk napokon, a további kevesebb mint egyharmaduk pedig egy hónapon belül kerül elő. 90-100 gyermek viszont nyomtalanul eltűnik, évente mintegy 1000 kiskorúról nem tudnak semmit. A kampány célja a figyelemfelhívás a csellengés veszélyeire és a megelőzés fontosságára, valamint segítségnyújtás az eltűntek felkutatásában. A célérdekében meghonosították a tejesdoboz-akciót; eltűntek fotói kerültek egy ásványvíz címkéjére is, és néhány napon belül kapható lesz az egyik pékség toastkenyere, melynek csomagolását eltűnt gyerekek adataival látják el. A programmal 12 gyereket már sikerült megtalálni!

 

Hirdetés

„Nem titkolt vágyunk, hogy létrehozzunk egy országos szintű önkéntes hálózatot, melynek segítségével az eltűnt gyermekek felkutatásában tudunk segíteni” – olvasható a civil kezdeményezés Facebook-oldalán.

 

Szombaton hat városban jótékonysági koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket. Minden helyszínen egyszerre, 15 órától indulnak a programok. Győrben fellép többek között Zola és a Retro School Band, a Children of Distance és DJ Newik. A műsort Cserháti Tamara győri szépségkirálynő vezeti. 21 órától kezdik kiosztani az ingyenes világító léggömböket, és a tervek szerint egy időben, 21.30-kor engedik fel a „lámpásokat”, „melyekkel az eltűnt gyerekekre emlékeznek. Azok a fiatalkorúak pedig, akik látják a fényt – de távol vannak szeretteiktől –, sose felejtsék el, hogy őket is hazavárják” – olvasható az akció honlapján.

 

Zoljánszky Alexandra

likeold
a fb oldalunkat