Győr+
2011.10.13. 13:36

Újjászületett a Frigyláda-szobor

Csütörtöktől ismét látható Győr egyik legszebb műemléke, az elmúlt hónapokban restaurált Frigyláda-szobor. A szobor környezetét és a Jedlik Ányos utcát is felújítják, ahová egy a feltalálóra emlékeztető szódásszifon alakú ivókutat helyeznek el.

Csütörtökön, a megszabott határidőn belül elkészült a Frigyláda felújítása. Délelőtt még állt a szobor körül az állványzat, amelyen a zsűri tagjai lépdeltek fotózták az alkotást, és ellenőrizték a rekonstrukció minőségét. Mivel az ellenőrök mindent rendben találtak, a GYŐR-SZOL munkatársai a délután folyamán elkezdték a paraván lebontását, hogy a győriek új pompájában csodálhassák meg a város talán legszebb köztéri alkotását.

Schütz Zoltán a kőmunkálatok restaurátora kérdésünkre elmondta, nem volt egyszerű feladat a felújítás, hiszen a kőfelületek sajnos rosszabb állapotban voltak, mint ahogy azt az előzetes felmérés után gondolták. A munka során sok felületi hiányt kellett pótolniuk. A legleromlottabb állapotba az évek során az örökégő került, így a mécsest rekonstruálni kellett.

A frigyláda restaurálását Páhi Attila végezte. A szakember kifejtette, a fémfelületeket az idők során kialakult zöldes korróziótól és egyéb szennyeződésektől először meg kellett tisztítani, azután a keletkezett lyukakat, repedéseket javították ki. Megtörtént az aranyozott felületek restaurálása, a lepeldarabok újraaranyozása, kezelése is. A talapzat új lámpákat kapott, és a tér felújításához kapcsolódóan a szobrot körülölelő kerítés is visszakerül a helyére.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester lapunknak úgy fogalmazott, a Dunakapu tér felújítása mellett az önkormányzat fontosnak tartotta a két teret összekötő legforgalmasabb utca felújítását, és emellett a város legszebb barokk szobrának restaurálását is. A Jedlik Ányos utca teljes rekonstrukciója után a győriek és a hozzánk látogatók egy páratlanul szép környezetben sétálhatnak már az Advent során.

Az utca burkolása egyébként már a jövő héten elkezdődik, és a Frigyláda környezete, a Gutenberg tér is megújul. Jedlik Ányos, a szódavíz előállító szerkezet feltalálójának tiszteletére egy új csobogóval, egyben ivókúttal is gazdagodik a belváros. A különleges szökőkút egy régi típusú szódásüveget formáz, amelyből a víz egy medencébe folyik. A medence végén ivókút is található.

A Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér felújítása mintegy 170 millió forintból valósul meg, míg a Frigyláda restaurálása 17 millió forintba került.

Papp Zsolt György