Győr+
2011.08.17. 14:52

Újdonság az Arcus Temporum pannonhalmi fesztiválon

Újdonságként egy plusz - a fesztivál témájához lazán kapcsolódó - koncertet is kínál idén a pannonhalmi Arcus Temporum (Időívek) összművészeti fesztivál, amelynek "főszereplője" ezúttal Helmut Oehring kortárs német komponista és Ludwig van Beethoven lesz.

Szavak nélkül – ez a nyolcadik, augusztus 26. és 28. között zajló Arcus Temporum mottója. Mint azt Varga Mátyás fesztiváligazgató a rendezvénysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, igyekeznek olyasmit nyújtani, amit megszoktak a látogatók, de valami mást is, ami kihívást jelent, és amiből profitálhat is a közönség.

A hagyományokhoz híven idén is egy élvonalbeli kortárs és egy klasszikus zeneszerző munkássága adja a háromnapos sorozat gerincét. A szavak nélkül mottó magyarázata, hogy Helmut Oehring siket szülők gyermekeként jött világra épp 50 évvel ezelőtt Kelet-Berlinben, szüleivel 5 éves koráig jelnyelven érintkezett, csak ezután tanult meg beszélni. Hogy mellé miért társították Beethovent, azt szinte fölösleges indokolni – jegyezte meg Varga Mátyás, utalva arra, hogy a zeneszerző nagyon fiatalon szembesült hallása romlásával, majd a süketség okozta emberi és alkotói konfliktusokkal.

Veres Bálint, a fesztivál zenei tanácsadója hozzátette: Oehring neve azért is került szóba, mert az ő listájukon, és idei tanácsadójuk, Bent Sörensen dán zeneszerző listáján is szerepelt a német komponista. Mivel Kelet-Berlinből indult, a világ “kánonnak” nem része, de szerte Európában elismert. Műveit a kiváló berlini Ensemble Mosaik szólaltatja meg, az énekes szólista Natalija Pcsenyicsnyikova, illetve Christina Schönfeld jelnyelv szólista.

Mivel a fesztivál szoros együttműködésben dolgozik a Josef Lupták vezette pozsonyi kamarazenei sorozattal, a Konvergenciával, a szlovák muzsikusok ismét bekapcsolódnak a programba, Beethoven kamaraműveit játsszák.

Idén is lesz dzsesszest, és Grencsó István nemcsak saját szólóestjén lép fel, hanem az egy Oehring-darabban is közreműködik. Visszatérő muzsikus vendége az Arcus Temporumnak Csalog Gábor zongora- és Rozmán Lajos klarinétművész, utóbbi a programszerkesztésben is részt vett.

Újdonságként ezúttal egy plusz – a fesztivál témájához lazán kapcsolódó – koncert is várja a fesztivál közönségét: John Dunstaple műveit az ANS Kórus énekli.

Varga Mátyás elmondta, mivel a pannonhalmi apátság bazilikájának felújítása megkezdődött, a koncerteket a Boldogasszony-kápolnában és a bencés gimnázium tornatermében tartják, a táncszínházi előadásnak pedig a tavaly felavatott szabadtéri színpad ad helyet. Új helyszínen, a Biomassza fűtőműben mutatkozik be a kongói születésű, Franciaországban dolgozó Faustin Linyekula táncos-koerográfus Rakomány című friss munkájával.

Baglyas Erika is új színtérre, a Barokk-házra készíti Salsus című installációját, amely az augusztus 26-i délutáni megnyitó után éjjel-nappal látogatható.

Hudi László, a színházi programok szerkesztője bejelentette, jövőre a fesztivál egy párizsi, egy londoni, egy monsi, egy pilzeni és egy rigai alkotóközösséggel együtt egy nemzetközi program részese lesz, amelynek első előadását a pannonhalmi arborétumban mutatják be.

(MTI)