Győr+
2012.10.25. 19:29

Újabb két lakótömb újult meg Győrben

135 lakást foglal magába az a két épülettömb, amelynek energetikai korszerűsítését a lakók, az önkormányzat és az állam közösen vállalták. Megújult az Ikva út 1-13-as és a Tihanyi út 38-44 – Herman Ottó utca 37. társasház…

 

Borsi Róbert, a terület önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, a két épület felújítása a zöld beruházási rendszer keretében valósult meg. A teljes beruházási költség közel 130 millió forint (épületenként majdnem 65 millió forint) volt, amihez az önkormányzat közel 43 millió forinttal, míg az állam mintegy 52 millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó rész pedig a lakók önrésze volt.

 

 

 

A képviselő hangsúlyozta, az önkormányzat a város életében jelentős nagyberuházások mellett kiemelt figyelmet szentel az itt élők lakókörnyezetének javítására is. Borsi Róbert azt is elmondta, hogy az Ikva úti épület házszámtáblájára felkerült az a hullámmotívum, amely a megújult marcalvárosi épületek esetében egységesen megjelenik, ezzel is hangsúlyozva a városrész egységét. A Tihanyi – Herman úti épületre is különleges névtábla kerül.

 

Szabó Gyula a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. ügyvezetője kifejtette, a 75 lakást magába foglaló Ikva utca 1-13. esetében a 10 centiméteres homlokzati szigetelés mellett a tetőszigetelés és a lábazati szigetelés is elkészült, és a lépcsőházak nyílászáróinak cseréjét is elvégezték. A 60 lakásos Tihanyi út 38-44 – Herman Ottó utca 37. társasház esetében kuriózum hazánkban, hogy 15 centiméteres homlokzati szigeteléssel valósult meg a felújítás. Mivel itt korábban nem történt meg, a fűtéskorszerűsítést is elvégezték és a lépcsőházi nyílászáró-csere is befejeződött.

 

 

Kara Ákos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, már az nagy teljesítmény, hogy a lakók meghozták ezt a döntést, forrást áldoztak arra, hogy szebbé, jobbá, élhetőbbé tegyék lakókörnyezetüket. Ehhez járult hozzá az önkormányzat és az állam támogatása, és ezt a közös gondolkodást kell a jövőben is továbbvinni.

 

 

 

Az energetikai felújítás révén az érintett 135 lakás gazdaságosabbá vált, az épületek több osztályt léptek előre az energia-besorolás terén. A beruházásnak köszönhetően a lakások fűtési költsége jelentősen csökkenthető, így azok értékesebbé is váltak, míg a lakókörnyezet hangulatosabbá, esztétikusabbá változott.

 

 

A beruházás átadásakor a kivitelező Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. ügyvezetőjének, Szabó Gyulának külön is megköszönték, hogy a munkálatok során a homlokzati szigetelések külső megjelenése a városképet javító, művészi igényességgel készült el. Az ügyvezető az egyedi kivitelezésért a rendezvénynek helyet adó Kovács Margit ÁMK által felajánlott egyedi készítésű hódmezővásárhelyi kulacsot vehetett át Borsi Róberttől.

 

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter