Hirdetés
Győr+
2013.05.09. 16:57

Újabb energiatakarékos felújítások készültek el az Ifjúság körúton

Ez idáig a győri önkormányzat közel kétmilliárd forinttal támogatta a panellakások energiatakarékos felújítását, amelynek újabb elemei - az Ifjúság krt. 1-11. - Ifjúság krt. 25-35 számú házak – készültek el…

Hirdetés

Borkai Zsolt polgármester a megújult épületek átadásán elmondta, az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a lakosság lakáskörülményeinek javítását, ezen belül a hőkomfort növelését és a fűtési költségek csökkentését. Ennek érdekében 2001 óta az állami rendszerhez kapcsolódva, illetve önálló projektek kapcsán támogatja a lakossági épület-energetikai felújításokat. Ez idáig 344 győri pályázatot nyújtottak be az államnak.  Az ezekhez tartozó 2012 decemberéig kifizetett önkormányzati támogatás 1.985.054.805 forint.

 

Hirdetés

A panelházak építésük idején a kor legmodernebb épületei közé tartoztak. Ezek a házgyári technológiával épített lakások biztosították a tömeges otthonteremtés lehetőségét, azonban minden épület igényli a folyamatos karbantartást és korszerűsítést. Egy ilyen felújításnál, korszerűsítésnél a legfontosabb lépés a homlokzat, a tető és a pincefödém utólagos hőszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje, amivel az épület energetikai besorolása akár több osztállyal is jobb lehet. – hangzott el a bemutatón. A hőszigetelésekkel és a nyílászárók cseréjével a fűtési energiaigény akár 40-60 százalékkal is csökkenthető. Ezt követően érdemes a fűtést is korszerűsíteni, melynek legfontosabb célja az, hogy szabályozható legyen. A teljes körű korszerűsítésekkel nem csak az ingatlan értéke növelhető jelentős mértékben, de hosszabb távon rengeteget lehet spórolni.

 

A két épülettömb még 2009-ben nyújtotta be pályázatát az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentését és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének támogatására kiírt Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogramjára másik 49 győri társasház mellett. Mivel a benyújtott pályázatok támogatási igénye meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, ezért a befogadott pályázatokat egy szakértő bizottság rangsorolta.

 

 

Az Ifjúság krt. 1-11. már 2010-ben megkapta az állami támogatásról szóló döntést így a 90 lakást érintő felújítási munkálatok 2011 decemberére elkészülhettek. A teljes körű felújítás, ami magában foglalja a homlokzat szigetelését, a tetőfödém illetve az első fűtött lakószint alatti födém szigetelését, nyílászárócserét valamint a fűtés korszerűsítését 126.107.900,- Ft-ba került, melyhez az Önkormányzat 40.642.107,-Ft támogatást nyújtott. Az Ifjúság krt. 25-35. számú épület szintén 90 lakást érintő felújításának 93.328.652,- forintos költségéhez az önkormányzat 30.723.573,- forinttal járult hozzá.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tavaly év végi sikeres kvótaértékesítéseknek köszönhetően 4,56 milliárd forintos keretet biztosít újabb, már korábban beadott, de még miniszteri döntéssel nem rendelkező pályázatok támogatására. A támogatási döntéssel még nem rendelkező győri épületek mintegy 770 milliós állami támogatásra számítanak, amely mellé pozitív miniszteri döntés esetén az önkormányzat 560 millió forint támogatást ad, a kialakult gyakorlat szerint 5 éven keresztül 20 egyenlő részletben.

 

A tájékoztatón Radnóti Ákos a terület önkormányzati képviselője kifejtette, 2010. óta ez a negyedik panelátadás a területen, és ha hozzávesszük, hogy a Móra Iskola és a Szivárvány Óvoda is hasonlóképp megújult, akkor csak a körzetben közel egymilliárdos fejlesztésről beszélünk, amely nem csak esztétikailag, de a gazdaságosság terén is jelentős előrelépés az érintett épületek tekintetében. A képviselő hozzátette, az elmúlt években megvalósult közterület felújítások, és egyéb beruházások Győr egyik legdinamikusabban fejlődő területévé tette a városrészt, ahol az adyvárosi tó is hamarosan újjáéled.

 

 

A lakosság nevében az önkormányzat támogatását Németh Ferenc lakásszövetkezeti elnök köszönte meg, és hozzátette, a felújítás révén az épületek „F” kategóriából „B” energiahatékonysági kategóriába kerültek.

 

Papp Zsolt

 

Fotó: O. Jakócs Péter

 

likeold
a fb oldalunkat