Győr+
2011.10.25. 18:29

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között; közösen pályázhat a projektre Győr és a csallóközi Nagymegyer (Velky Meder) önkormányzata.

A győri közgyűlés pénteken dönthet arról, hogy – eleget téve a hó eleji nagymegyeri megkeresésnek – beszáll-e a projektbe. A legfeljebb két évig tartó projektre ötszázalékos önrésszel 200 ezer és egymillió euró közötti összeget nyerhetnek el a pályázók a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében.

Annak ellenére, hogy Nagymegyer és Győr a Szlovákiát és Magyarországot összekötő fő közlekedési vonalon fekszik, a gördülékeny személyszállítást biztosító tömegközlekedés ezen a területen mégsem megfelelő – olvasható a Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) által jegyzett előterjesztésben.

A dokumentum megemlíti: a két várost a hét négy napján köti össze menetrend szerinti buszjárat, amely reggel nyolc óra előtt öt perccel indul Nagymegyerről, és fél háromkor fordul vissza.

Ugyanakkor – teszik hozzá – a két állam uniós csatlakozása óta a korábbinál jóval többen járnak dolgozni vagy tanulni a határ másik oldalára, de a járatszám emelését indokolja az idegenforgalom, különösen a bevásárló turizmus bővülése is. A projekthez Nagymegyer önkormányzata két buszt szerezne be.

Kiss Vince, a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál fekvő Rajka független polgármesterének korábbi közlése szerint a fele részben külföldi, elsősorban szlovákiai állampolgárok által lakott Rajkáról tavaly indult menetrend szerinti buszjárat Pozsonyba. A vonalat a szlovák főváros közlekedési társasága működteti.

(MTI)