Győr+
2011.09.29. 13:59

Újabb 160 győri lakás energiatakarékos felújítása készült el

Elkészült az Ipar út 84-102. szám alatti lakóépületek hőszigetelése és a fűtési rendszer átalakítása. Az önkormányzat közel 57 millió forinttal járult hozzá a felújításhoz.

A panelprogram keretében megvalósult beruházás mintegy 170 millió forintba került, amit az önkormányzat, az állam és a lakóközösség által felvett önrész-hitel fedezett.

A 160 lakást magában foglaló tíz lépcsőházban elvégzett munkák során tíz centiméteres homlokzati hőszigetelést építettek ki, a fűtést pedig kétcsöves rendszerre alakították, és lehetővé tették a fogyasztónként egyedi hőmennyiségmérést. A nyílászárók cseréje nem volt a projekt része, hiszen azokat már 2004-ben kicserélték az épületegyüttesen.

A számítások szerint a felújítási érték egy lakásra jutó átlaga 1.062.500 forint, a lakók 5100 forintot törlesztenek, míg a megtakarítás 3500 forint lakásonként havonta. Az épület a felújítás után „A” energiaosztályba került.

Borkai Zsolt polgármester a 2011. szeptember 29-i átadáson elmondta, Győrben mindig kiemelt figyelmet és támogatást élveztek az épületek energiatakarékos felújítását célzó programok. Ennek köszönhetően 2006-2010. között közel kilencezer lakás részesült támogatásban, amire az önkormányzat mintegy 2,3 millió forintot biztosított.

A polgármester hangsúlyozta, ezen beruházások révén a lakók harminc százalék feletti energia megtakarítást érhetnek el, ami jelentős anyagi megtakarítást jelent, és nem mellékesen a környezetünk védelméhez is nagymértékben hozzájárul.

Radnóti Ákos a terület önkormányzati képviselője kiemelte, egy héten belül két nagyszabású energiatakarékos beruházás átadására is sor kerülhetett a városrészben, hiszen kedden a Móra iskola mintegy 300 millió forintos felújításának befejezéséről számolhattak be, most pedig az Ipar úti épület megújulásáról beszélhetünk.

A lakók nevében Kiss Ervin, az Egyetértés Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke mondott köszönetet az önkormányzatnak a támogatásért.

Papp Zsolt