Győr+
2011.10.05. 08:44

Új tagok az Arrabona EGTC-ben

Az Arrabona Európai Területi Együttműködési Csoportosulás az idén júniusban alakult Győr, Mosonmagyaróvár, Dunaszerdahely és Somorja részvételével. Az október 4-i közgyűlésen 17 új taggal bővült a szervezet.

Az EGTC elnöke, Borkai Zsolt elmondta, a június 8-i alakuló ülés óta eltelt három hónapban sok minden történt, így már konkrét eredményekről tud beszámolni. A csoportosulásunk egy nyitott kezdeményezés, ezért a szervezet működési területét lefedő 120 településnek küldték meg levelüket, melyben tájékoztatták őket az Arrabona EGTC-hez való csatlakozás lehetőségéről.

2011. szeptember 30-ig a következő települések hozták meg a csatlakozáshoz szükséges képviselőtestületi határozatukat: Halászi, Vámosszabadi, Kisbajcs, Vének, Pér, Rábapatona, Mosonszolnok, Dunaszeg, Abda, Győrújbarát, Dunaszentpál, Bőny, Kunsziget, Győrújfalu, Mecsér, Börcs és Ikrény Község Önkormányzata.

A szervezet igazgatója, Sárkány Péter, a Győri Többcélú Kistérségi társulás munkaszervezet vezetője hozzátette, a közgyűlésen három magyar-szlovák, határon átnyúló pályázat benyújtásáról is döntöttek.

Az Arrabona, az Ister-Granum és a Pons-Danubii EGTC-k közösen adnak be egy regionális turisztikai hálózat megvalósítását célzó pályázatot, melynek összköltségvetése 2 millió euró. Ennek lényege egy közösen kialakításra kerülő és közösen fenntartható regionális turisztikai desztinációs hálózat megvalósítása, mely a nyugati határszéltől egészen Budapestig a Duna vonalán valósulna meg.

PILOT projektként Somorján egy tourinform irodát alakítanának ki a hatékonyabb marketing ellátásának szempontjából, Mosonmagyaróváron a helyi, már meglévő irodát és a város információs táblarendszert bővítenék, míg Győr olyan turisztikai információs rendszerrel szeretné bővíteni a szolgáltatásait, amely a város különböző pontjain, valamint a bevezető utakon, már a városba érkezés pillanatában a vendégek segítségére lehet. Nagy hangsúlyt fektetnének a határon túlról érkező vendégek idegen nyelvű tájékoztatására is.

Egy másik pályázat révén egy innovatív stratégiai partnerség kialakításával szeretnék megalapozni a határtérség fenntartható, integrált fejlesztését, erősíteni a gazdasági versenyképességet. Ez alapjaiban jóval kisebb volumenű és költségvetésű pályázat, összköltsége 120.000 euró. Célja az oktatás, foglalkoztatás, közlekedés, érdekvédelem, munka-, és katasztrófavédelem legfőbb térségi szereplőinek elérésével és bevonásával a közös érdekek felismerése, közös célok meghatározása, szemléletváltás elérése az együttműködés előnyeiről, hasznosságáról.

A harmadik pályázat a Magyar-szlovák bor- és gasztronómiai fesztivál megrendezését célozza. A projekt tervezett költségvetése: 150. 000 euró. Cél a térség négy fókuszpont településén már nagy hagyományokkal rendelkező borászati, gasztronómiai fesztiválok, rendezvények tapasztalatait alapul véve, azokat kibővítve egy közös térségi borászati, gasztronómia rendezvénysorozat létrehozása. Ezzel szeretnének a Kisalföld, Sokoróalja, Csallóköz, Mátyusföld neves borászatainak és a kevésbé ismert helyi bortermelőknek is bemutatkozási lehetőséget adni. Ehhez csatlakozóan a helyi agrár- és élelmiszeripari termékeket, tradicionális, helyi specialitásokat is bemutatnák és népszerűsítenék.

A közgyűlés harmadik pontjaként az Arrabona EGTC Közgyűlése döntött a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatához való csatlakozásról. A CESCI 2009-ben azzal a céllal alakult, hogy az Európai Unió bővülése, a belső határok megszűnése, valamint az EGTC-rendelet jóvoltából megváltozott körülmények között szakmai támogatást nyújtson a határon átnyúló együttműködések intézményes projektfejlesztési terveihez. Az egyesületként bejegyzett szervezet a határon átnyúló együttműködésekben résztvevő szereplők szövetségeként a párizsi székhelyű Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) nevű szervezetet tekinti mintának, és fejlesztéseit a MOT-tal stratégiai partnerségben kívánja megvalósítani.

A szövetség angol elnevezése: Central European Service for Cross-Border Initiatives (CESCI). Célja, hogy a CESCI keretein belül Közép- és Kelet-Európában is kialakuljon egy olyan szakmai hálózat, amilyen az EUROMOT Nyugat-Európában. A CESCI fejlesztésével egyszerre szeretnék erősíteni az új tagállamok közötti szolidaritást és kialakítani egy az egész kontinenst lefedő szakmai hálózatot.

Papp Zsolt