Hirdetés
Győr+
2013.07.09. 11:19

Új szelek az európai időspolitikában

Győr egyedüli magyar városként meghívást kapott az Ír Európai Elnökség égisze alatt, a 2013. júniusban megrendezett, Idősügyi Európai Uniós Csúcstalálkozóra.

Hirdetés

A meghívásra az adott alkalmat, hogy Győr a WHO Egészséges Városok Idősek Egészsége Alhálózatnak a 2005-ös megalakulás óta aktív, Magyarországról egyetlen tagja. Az EU Csúcs célja az idősek érdekében végzett tevékenység európai szintű ösztönzése, a fő irányok, célok meghatározása, partneri együttműködések kialakítása a Dublini Nyilatkozatban foglaltak aláírásával. A Csúcstalálkozón Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatát dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek képviselték. Győr város részéről dr. Somogyi Tivadar volt a Nyilatkozat aláírója, aki elmondta, hogy 74 európai város vett részt az aláírási ceremónián. Az európai vezető politikusok és városvezetők kettesével írtak alá, és talán nem véletlen, hogy Győr éppen Galway várossal „került párba”, ugyanis Walter Lynch ír püspök hozta Magyarországra, Győrbe 350 évvel ezelőtt a Könnyező Szűzanya kegyképet.

 

Hirdetés

A két napos konferencia előadásait meghallgatva Somogyi Tivadar alpolgármester úgy látja, hogy paradigma váltás történt az idősügyben Európában. A néha tapasztalható, az időseket degradáló szemlélet helyett nemhogy ugyanolyan értékűnek, de értékesebbnek tekintik az időseket a tapasztalataik miatt. Az alpolgármester szerint Győr európai léptékben is büszke lehet arra, ami városunkban az idősek érdekében történik és a személetmód is megfelel az európai trendeknek, pl. az ellátásokat úgy szervezni, hogy az idősek minél tovább otthonukban maradhassanak.

 

Az írországi konferencián elhangzott, hogy 2050-re több lesz a 60 év feletti, mint a 14 év alatti lakosság. A népesség idősödése az emberiség egyik legnagyobb vívmánya, ugyanakkor az egyik legnagyobb kihívás is. Ugyanis ahogy belépünk a XXI. századba, a globális idősödés gazdasági és szociális igények növekedését vonja maga után minden országban. Itt az idő tehát a tervezésre.

 

Győrben az első, az Idősek életminőségének javítását célzó 5 éves koncepció lejárt, szeptemberben kerül közgyűlés elő az új koncepció. A Dublini Nyilatkozat tartalmáról a nyár előtti utolsó közgyűlésen határozott a képviselőtestület. Támogatta azt is, hogy Győr csatlakozzon a „Korbarát Városok Globális Hálózatához”, ezért az új idősügyi koncepció már a hálózat célkitűzéseinek figyelembe vételével készül. Ha a szeptemberi közgyűlés elfogadja a koncepciót, akkor Győr város benyújtja csatlakozási szándékát a Korbarát Városok Globális Hálózatához. Ezzel tovább gazdagodik az önkormányzat idősügyi tevékenysége illetve tovább bővül az együttműködők száma, és az európai legjobb gyakorlatok megismerésével mind több tapasztalat áll majd városunk rendelkezésére az idősödéssel járó kihívások egyre eredményesebb kezelésére.

likeold
a fb oldalunkat