Győr+
2014.04.29. 08:49

Új rekord a Rubik-kocka félkezes sorozatkirakásában

Egy Ottawa környéki 15 éves fiú a hétvégén világrekordot döntött a Rubik-kocka fél kézzel való sorozatkirakásában - közölték hétfőn kanadai lapok.

Antoine Cantin az torontói nyílt versenyen átlagosan 12,56 másodperc alatt rakott ki fél kézzel egy kockát. A versenyzőknek összesen öt feladványt kellett megoldaniuk, amelyek közül a legjobb és legrosszabb időt törölték és a többi három eredményt átlagolták.

 

Cantin, aki hét kanadai rekordot tudhat magáénak, júliusban részt vesz majd az amerikai Jersey City-i Liberty Science Centerben (LSC) megtekinthető kiállításon megrendezendő világversenyen. A Beyond RubikÍs Cube (Túl a Rubik-kockán) elnevezésű tárlat múlt csütörtöki VIP-megnyitóján Rubik Ernőt Áder János köztársasági elnök “mutatta be”.

“Az én átlagidőm demonstráláskor egy perc volt. Ez nem nagyon gyors, inkább nagyon normális” – nyilatkozott a saját megoldási sebességével kapcsolatban legnagyobb példányszámú New Jersey-i lapnak a The Star Ledgernek az idén a 70. életévébe lépő világhírű magyar feltaláló, építész.

 

Rubik Ernő az NBC amerikai országos televíziónak adott interjújában felidézte, hogy 1974-ben azzal a szándékkal tervezte a kockát, hogy az érdekes gondolatébresztő legyen a diákjai számára. Elmondta, hogy a gyártók eleinte nem vetették rá magukat a találmányra, de az elmúlt 40 év alatt 300 millió darabot adtak el belőle.

 

A The New York Times a kiállítással kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Rubik-kocka 1980-1981-re olyan játékká vált, amelyet mindenki birtokolni akart, de 1982-ben úgy tűnt, hogy a hullahopp-hóbort sorsára jut. A tekintélyes amerikai lap idézte egy saját, 1986-ban közölt megállapítását, miszerint a kocka “a padlásra, s a szemétdombra és – az eleganciája és a leleményessége előtt tisztelgésből – a Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményébe került”.

A kocka azonban feltámadt egy olyan világban, amelyben mérnökök és számítógépek meg tudják alkotni a kirakás algoritmusát, amit a felhasználók megosztanak egymással.

 

Az amerikai napilap rámutatott, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező Edward Snowden azt üzente az őt titokban Hongkongban felkereső két újságírónak: arról fogják felismerni, hogy egy Rubik-kockát tart majd a kezében. Ez úgy hangzott, mintha a 2009-es Kettős játék című film előtt akart volna tisztelegni, amelyben a főszerepet alakító Julia Roberts és Clive Owen bűvös kockát viseltek kulcstartójukon.

Paul Hoffman, az LSC főigazgatója a The New York Timesnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a világon eddig összesen 1-2,5 milliárd Rubik-kockát gyárthattak le, ha azt feltételezzük, hogy minden legális darabra mintegy öt hamisítvány jut. Elmondta, hogy a hatóságok egyszer lefoglaltak egy Boeing 747-es repülőgépet, amely telis-tele volt bűvös kockákkal.

 

hirado.hu