Hirdetés
Győr+
2012.04.25. 11:56

Új oroszlánkifutó az európai szövetségbe felvett győri állatkertben

Az eddiginél még látványosabb módon mutatják be az oroszlánokat a győri Xantus János állatkertben. A fejlesztések ezzel nem értek véget, hiszen az intézmény felvételt nyert az Európai Állatkertek Szövetségébe, amely új lehetőségekkel kecsegtet.

Hirdetés

Az új kifutó szerdai átadásán Simon Róbert Balázs kifejtette, az állatkertet 1996-ban még a bezárás réme fenyegette, de dr. Andréka Györggyel az intézmény új esélyt kapott, amelynek révén a vadaspark ma már városunk egyik legnépszerűbb látványossága. Az alpolgármester hozzátette, külön öröm, hogy Kiskúton minden évben találkozhatunk valami újdonsággal. Olykor egy-egy új állatfajjal, máskor pedig új kifutóval bővül a park.

Hirdetés

Dr. Andréka György, igazgató elmondta, a beruházás saját forrásból, mintegy 22 millió forintból valósult meg. A fejlesztés révén az oroszlánok az eddiginél közel kétszer nagyobb helyre kerültek, ráadásul a környezetükre sokkal inkább emlékeztető új otthont kaptak. A bemutatás módja is megváltozott, hiszen a korábbi, vasrácsos megoldás esetén az állatok ki voltak téve a látogatók akaratlan zaklatásának, míg a mostani elrendezés lehetővé teszi, hogy az oroszlánok éljék az életüket, mi pedig ebbe az életképbe nyerjünk betekintést a kémlelőpontokon keresztül. Az eddiginél tehát sokkal izgalmasabb és látványosabb módon figyelhetjük meg az állatok királyát, Gromeket és az őt körülrajongó lányoroszlánokat.

Az állatkertet egyébként komoly nemzetközi elismerés érte a napokban, hiszen egy több éves, szigorú eljárás végén felvették az Európai Állatkertek Szövetségébe. A presztízsen kívül számos gyakorlati haszna is van a nemzetközi szervezethez való csatlakozásnak, hiszen a jövőben olyan fajok is Győrbe kerülhetnek, amiknek bemutatásáról régebben csak álmodhattak a szakemberek. Ennek megfelelően a következő időszak további fejlesztéseket hozhat, hiszen az új állatoknak otthon, kifutó is kell. Az igazgató ettől azt is várja, hogy a jelenlegi 130 ezres éves látogató szám néhány éven belül akár kétszázezerre is emelkedhet.

Kérdésünkre dr. Andréka György értékelte a Füles Bástya eddigi működését is. Beszédes adat, hogy bár előzetesen huszonötezerre taksálták a belvárosi esőerdő éves látogatói számát, az már most meghaladja a tizenötezret.

Az igazgató büszkén újságolta, hogy az egyik akváriumban kis rája született. Ez szakmai szempontból jelentős esemény, hiszen állatkerti körülmények között nagyon ritka történés a ráják szaporodása. Hozzátette, a hangyakolónia is meglehetősen jól érzi magát a várfalak között, hiszen úgy elszaporodtak, hogy a boly egy része fogta magát és elköltözött. Számukra tehát új terráriumok és a levél-lelőhelyhez való menetelésüket bemutató új csövek is kellenek.

Dr. Andréka György azzal zárta, a május 1-jei hosszú hétvége kiváló alkalom arra, hogy ellátogassunk az állatkertbe, ahol nem csak az új oroszlánkifutóval, de színes programokkal is találkozhatunk.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat