Hirdetés
Győr+
2012.01.21. 08:28

Új lakó a Füles-bástyában

A piraya név nem cseng jól, aminek okai a horrorfilmek és a velük rokon, alaptalan vagy egyszerűen túlzó történetek. Az ember a pirayák számára nem jelent táplálékforrást, támadásuktól csak kivételes esetben kell tartani. Az például igaz, hogy a vér szaga izgatja őket.

Hirdetés

A Roosevelt-lazac néven is ismert halak származási helye Dél-Amerika, az Amazonas vízrendszere. Akár harminc centiméteresre is megnőnek, több százas, több ezres létszámú csapotokban élnek. Megfigyelhető, hogy táplálkozás során a rangsor utolsó helyén álló egyednek kell először megközelítenie a zsákmányt, hogy veszélyességét ellenőrizze. Sikeres támadás esetén természetesen ő ehet utolsónak. Szaporodásuk érdekessége, hogy a nőstény talajba ásott gödörbe rakja ikráit, melyeket aztán a hím agresszíven védelmez.

A Xantus-állatkert belvárosi Füles-bástyájában huszonnyolc piraya él, látványetetésük 11 órakor és 18 óra 15 perckor esedékes. A bástya amazóniai lakói közül a levélvágó hangyák, a baziliszkuszuk és az agámák 10 óra 30-kor, a cafrangos teknősök és a nyílméregbékák 11 óra 30-kor, Maximus, a csuklyásmajom délben, a selyemmajmok 14, a madagaszkári bütykös csótányok és az ausztrál óriás levelibékák 16, a levélvágó hangyák 17 órakor kapnak enni. A Füles-bástya lakói a hét minden napján 10 és 19 óra között várják látogatóikat.

Mészáros Gabriella

Fotó: Magyarósi Péter

Hirdetés