Hirdetés
Győr+
2012.03.17. 07:20

Új közösségi terek, komfortosabb lakókörnyezet

A 6-os számú választókörzetben (Gyárváros, Jancsifalu, Likócs, Nádorváros északkeleti része) 2010 októberétől Kalmár Ákos az önkormányzati képviselő. Rutinos, tapasztalt várospolitikus, aki korábban három cikluson keresztül Újvárost képviselte a közgyűlésben.

Hirdetés

– Nem volt egyszerű a váltás, ahogy a négy településrészen élő emberek támogatásának elnyerése sem – kezdi Kalmár Ákos. Egyrészt ez a választókörzet is nagyobb lett, másrészt összetettebb is, hiszen mindegyiknek erős, sajátos jellege van: Likócs falusiasabb környezet, Jancsifalu családiasabb, Gyárváros és a néhány nádorvárosi utca pedig a nagyvárosi miliőt tükrözi. A legtöbb tennivaló Gyárvárosban van, hiszen itt laknak a legtöbben, mintegy hatezer ember. Jancsifalut Gyárvárostól a Bécs–Budapest vasútvonal választja el, ami két nagyon eltérő karakterű városrészt eredményez, más típusú problémákkal. Likócsot pedig a nagyvárosi forgatag helyett a nyugalom jellemzi. Ami Gyárvárost illeti, elődöm, Ferenczy Lajos négy cikluson át eredményesen képviselte az itt élőket a közgyűlésben.

Tiszteletet és elismerést váltott ki munkájával, nem volt hát könnyű a nyomába lépni. Tapasztalatom azonban nekem is volt, Újvárosban 12 év alatt sok problémát oldottunk meg sikeresen, együtt a lakóközösséggel, így hiteles tudtam lenni az új választókörzetemben is.

Hirdetés

Egy ilyen váltás után mi a képviselő első számú feladata?

Azonnal hozzáláttam a kapcsolatok kiépítéséhez. A 2010-es választások óta eltelt időszakban a négy városrész minden intézményébe ellátogattam, jó együttműködést alakítottam ki az óvoda- és iskolaigazgatókkal, a civil szervezeti vezetőkkel, a nyugdíjasklubok irányítóival. Úgy hiszem, mindenkivel sikerült megtalálnom a közös hangot, és az elvárásoknak is próbálok maradéktalanul megfelelni.

Egy-egy városrész legfontosabb pontjai a közösségi találkozási terek. Vannak ilyenek ebben a választókörzetben?

Gyárvárosban és Likócson több civil szervezet működik, és a megfelelő helyek, közösségi házak is rendelkezésre állnak. Jancsifaluban is dolgozik egy jól működő nyugdíjasklub, valamint egy lokálpatrióta egyesület, ám nem volt ideális közösségi hely. 2011 decemberére ezt megvalósítottuk azzal, hogy az Otthon utca 2. szám alatt átadtunk egy felújított közösségi házat, ahol az idősek klubja mellett más szervezetek is megtalálhatják helyüket. Ez nagy áttörést jelent a városrészben. Emellett sok embert érintő probléma a Fehérvári út nagy forgalma is. Állandó kapcsolatban vagyunk a Magyar Közút Kht.-val, hogy a csatornafedlapok szintbe hozása és az úthibák elhárítása megvalósuljon, és így a lakók nyugalma is biztosított legyen.

Melyek a legégetőbb feladatok Gyárvárosban?

A gyengébb állapotú utcák felújítását a lakóutcaprogram folytatásától remélem. Tavaly a Család utcát sikerült soron kívül helyreállítani, amire büszke vagyok. Ebben a ciklusban a százéves Külső Árpád út és a Munkás utca rekon strukció ja van soron, itt nem csak az úttest felújítása, de a vízvezeték és a csatornahálózat cseréje is szükségessé vált. A kis volumenű munkák keretében járdákat újítottunk fel, játszótereket bővítettünk, ezt folytatni is kell. A Tinódi utcai óvodában rekortán sportpálya létesült. Fontos feladat, s erre a költségvetésben sikerült pénzt is elkülöníteni, hogy a Tompa utcai, eléggé rossz állapotú sportpályát teljesenfelújítsuk. Környékbeli gyerekek 300 aláírással hívták fel a figyelmet a problémára, és a városvezetés egyből intézkedett.

Likócson megszépült a közösségi ház…

A munka dandárját még Sík Sándor képviselőtársam idején kezdték, megválasztásom után a konyha felújítását kellett még elvégezni. Az épület minden igényt kielégítő, modern és tényleg nagyon szép. Ami az utcák állapotát illeti, hasonló a helyzet, mint máshol. A Római út felújítása prioritást élvez, ám mivel hosszú utcáról van szó, azt ígérhetem, hogy idén belekezdünk, és 2014-ig befejezzük a helyreállítást. A járda- ésjátszótér-felújítások Likócson is folytatódni fognak. A munkában nagy segítségemre van a részönkormányzat, képviselőtársaimmal, Ágoston Antalnéval és Nagyné Balázs Mónikával kiválóan együtt tudunk működni Likócsért.

Voltak eredmények Nádorváros északkeleti felében is.

Befejeződött a Sport utcai orvosi rendelők felújítása a helyben élők nagy örömére, emellett a Mester utcában is történt játszótérfejlesztés.

Hogy látja a jövő feladatait?

A már említett infrastruktúra-fejlesztések által egyértelmű törekvés, hogy minden városrészt élhetőbbé és komfortosabbá tegyünk. Ehhez szükség van a zöldfelületek rendben tartására éppúgy, mint a virágzó közösségi élet tartalommal való megtöltésére. A helyiek, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindenben számíthatnak a segítségemre.

Bakács László

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat