Hirdetés
Győr+
2012.11.03. 09:15

Új alpolgármestert választott a győri közgyűlés

A városi közgyűlés október 26-i döntését követően ismét három alpolgármestere van Győrnek (ahogy arról már portálunk beszámolt). Fekete Dávidot a polgármester, Borkai Zsolt javaslatára választották meg a képviselők, 2 érvénytelen és 18 igen szavazattal. A fiatal politikus már leendő irodájában fogad, jelezve: bár még javában tart a berendezkedés, a munka megkezdődött, mihamarabb szeretné gyakorolni alpolgármesteri teendőit. A beszélgetést az ilyen alkalmakkor megszokott bemutatkozással kezdjük.

Hirdetés

Győrben születtem, itt jártam iskolába, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségiztem. A sikeres felvételit követően a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán szereztem diplomát, valamint felsőfokú nyelvvizsgát angol és német nyelvből. A tanulás ezt követően sem ért véget, jelenleg a Széchenyi István Egyetem doktoranduszhallgatója vagyok. A Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolában az európai regionális politika jövőbeni irányaival, a Duna-térséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozom.

 

Hirdetés

Ha jól tudom, közéleti pályafutása is kötődik az iskolai évekhez…

 

Valóban, már a középiskolában szívesen vállaltam közéleti munkát, a Révai-gimnáziumban a diákönkormányzat elnöke voltam. Engem mindig vonzott a politika világa, az sem volt soha kérdés, melyik oldalon, ebben a közösségben pedig sok hasonló gondolkodású társra találtam. Így kerültem már 16 évesen a Fidelitas tagjai közé.

 

Milyen nyomot sikerült hagyni ebben a szervezetben?

 

A győri Fidelitas igen aktívan tevékenykedett, főként 2006-tól. Radnóti Ákos elnökkel több kezdeményezést is sikerre vittünk. Talán az olvasók is emlékeznek rá, hogy tőlünk indult a dohányzás tiltása a játszótereken, amely aztán országos szintre emelkedett, és azóta törvény is született ebben a kérdésben. De említhetem még a szinténnagy népszerűségre szert tett „Egyenes beszéd” rendezvénysorozatot, melyen neves politikusokkal közvetlenül találkozhattak a választók, és még sok ügyet, melyekben az ifjúság, a fiatalok érdekeit igyekeztünk képviselni.

 

Az aktivitást a tagtársak is honorálták…

 

Igen, a helyi Fidelitasban tölthettem be vezető tisztséget, és jelenleg is a megyei szervezet elnöke vagyok.

 

Innen egyenes út vezetett a Fideszhez. Milyen volt a tapasztalt politikusok között a munka?

 

Szerencsére a Fideszben is sok lelkes fiatallal dolgozhattam együtt, lendületes, jó csapat alakult ki. Az idősebbektől pedig igyekeztünk tanulni, én személy szerint sok támogatást kaptam dr. Somogyi Tivadar alpolgármestertől és Bolla Péter kabinetfőnöktől, akik tanácsaikkal, problémamegoldó készségükkel, több évtizedes rutinjukkal segítettek.

 

Itt került közvetlen kapcsolatba Borkai Zsolt polgármesterrel is?

 

A 2010-es országgyűlési választás kampányában aktívan részt vettem, Borkai Zsolt megválasztását követőenpedig a parlamenti titkára lettem. Ez is jó iskola volt, hiszen belekóstolhattam az országos politikába, és olyan intézményekkel kerülhettem kapcsolatba, amelyekkel várhatóan alpolgármesterként is együtt kell majd működnöm.Borkai Zsolt minden bizonnyal elégedett lehetett a munkámmal, mert az őszi helyhatósági választáson már indulhattam a győri 2-es számú választási kerület képviselői posztjáért.

 

Milyen eredményt sikerült elérni a választáson?

 

Úgy éreztem, nincs könnyű dolgom, mert két polgármesterjelölttel, a szocialista Hegyi Zoltánnal és a jobbikos Vörös Gyulával versenyeztem, akik ebből a helyzetből adódóan nagyobb médiafelületen, gyakrabban jelenhettek meg a nyilvánosság előtt a kampány során. Ezért különösen büszke vagyok arra, hogy a leadott voksok mintegy 60 százalékát megszerezve végül nekem szavaztak bizalmat a választók, bekerültem a város képviselőtestületébe.

 

Milyen feladatokat látott el önkormányzati képviselőként?

 

Az újvárosi részönkormányzat elnökeként részt vettem a városrész rehabilitációját célzó program kidolgozásában, a pénzügyi bizottság alelnökeként alaposan megismertem a város gazdálkodását, frakcióvezető-helyettesként pedig a helyi politizálás mindennapjainak szervezésében szereztem gyakorlatot.

 

Hogyan történt a felkérés az alpolgármesteri poszt betöltésére?

 

Mint képviselő rendszeresen konzultáltam Borkai Zsolttal a körzetemet érintő aktuális feladatokról. Az egyik ilyen megbeszélés alkalmával már éppen indulni készültem, amikor a polgármester úr marasztalt még: „Várj, Dávid, van itt még egy nagyon fontos dolog!” Ekkor mondta el, hogy szeretnék betölteni az Ottófi Rudolf alpolgármester úr halála miatt megüresedett posztot, és rám gondoltak.

 

Gondolom, nem hezitált sokat a válasszal…

 

A szülővárosom alpolgármesterének lenni óriási megtiszteltetés, úgy vélem, ez olyan felkérés, amire nem szabad nemet mondani. Örömmel és büszkeséggel vállaltam a jelölést.

 

A képviselő-testület döntése ismert, milyen feladatai lesznek alpolgármesterként?

 

Van ugyan még néhány tisztázásra váró részletkérdés, de már konkretizálódtak a főbb feladatok: az én dolgom lesz a város gazdálkodásának, pénz- ügyi tevékenységének felügyelete, valamint a kiemelt beruházások – például az újvárosi rehabilitáció, illetve az ifjúsági olimpiai fesztivál előkészületeinek – menedzselése.

 

A győri polgárok érezhetnek markáns változást ezen a területen?

 

A város pénzügyi helyzete stabil, a vagyongazdálkodási gyakorlata jó, így érdemes továbbvinni. Azon szeretnék munkálkodni, hogy Győr pénzügyi forrásait a lehető leghatékonyabban használjuk fel, tovább erősítsük a város és az egyetem amúgy is kitűnő kapcsolatát, lendületes, dinamikus önkormányzattal találkozzanak a polgárok.

 

Megválasztásakor sokan mondták: túl fiatal ehhez a pozícióhoz. Mit szól ehhez a felvetéshez?

 

Úgy gondolom, szakmai felkészültségem, a közéletben szerzett tapasztalatom megfelelő felkészültséget jelent ennek a feladatnak az ellátására. Hatnyolc éve aktívan dolgozom a politikában, mások jóval kevesebb tapasztalattal töltöttek be a kilencvenes években akár országos tisztségeket. Kétségtelen, hogy hatalmas megtiszteltetés és kihívás Magyarország legdinamikusabban fejlődő városában alpolgármesternek lenni, de minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy megfeleljek az elvárásoknak. Ha ez lenne a politikai pályafutásom csúcsa, akkor is nagyon büszkén néznék vissza közéleti szerepvállalásom eredményére.

 

 

Ozsvárt Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat