Győr+
2011.10.22. 07:51

Új állandó kiállítás a győri Xántus János Múzeumban

Új állandó kiállítás nyílik az intézmény Madách Gyűjteményének anyagából november elején a győri Xántus János Múzeumban.

Csécs Teréz, a tárlat szervezője az MTI-nek elmondta: az évtizedeken át Győrben tevékenykedő Szabó József evangélikus püspök által 1973-ban a múzeumnak ajándékozott, Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményt, valamint az ahhoz azóta kapott, vásárolt darabokat tárják a közönség elé.

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a kollekció egyes részeit már bemutatták, hol Madách közéleti, hol a képzőművészetben betöltött szerepét állítva a középpontba, ekkora részletességű anyagot azonban most először tekinthet meg a nagyközönség. Emellett tisztelegnek a püspök emléke és életműve előtt, aki 25 évvel ezelőtt hunyt el – közölte.

Az anyag válogatásához tág teret enged az, hogy az 1861-ben született darabot a következő 145 évben 1150-nél többször állították színpadra, mindig más rendezői koncepcióban, akárcsak az, hogy számos nyelvre fordították le, ami a mű könyvészeti érdekességeinek bemutatására kínál módot.

Hozzátette: olyan különlegességet is megcsodálhat a november 3-án nyitó állandó kiállításra érkező közönség, mint Somló Sári 1936 körül készült Madách-büsztje.