Győr+
2011.09.14. 09:58

Tűzoltó szakmai verseny – A győriek a legjobbak

A győriek bizonyultak a legjobbnak a hivatásos önkormányzati tűzoltók szakmai versenyének megyei selejtezőjét Kapuváron, a volt Rába MVG telephelyén.

A versenyt 1997. óta kétévente rendezik meg, amelyen megyénk hivatásos önkormányzati tűzoltóságai 5+1 fős rajjal képviseltették magukat.

A csapatok először elméleti feladatok megoldásával adtak számot tudásukról. A tűzoltó rajban ellátott beosztásuknak megfelelően a gépjárművezetők főként kresz kérdésekből álló tesztet töltöttek ki, míg az irányító és beosztott állomány a szakmai kérdésekre adott válaszaival bizonyíthatta elméleti felkészültségét.

A tesztlapok kiértékelésével a résztvevők egyéni helyezéseket értek el, s az adott raj tagjai által elért helyezések összesítése (figyelembe véve a ráfordított idő mennyiségét és a hibapontokat is) adta egy-egy csapat eredményét az elméleti feladatok megoldásánál.

A versenyen legjobb egyéni eredményt elért tűzoltók kategóriánként:

Irányító kategória: Sári Ákos tű. szds. (Győr HÖT)

Beosztott tűzoltó: Varga István tű. ftőrm. (Győr HÖT)

Gépjárművezető: Szerencse Szabolcs tű. ftőrm. (Kapuvár HÖT)

Az elméleti kérdéseken túl a verseny részét képezte a gyakorlati feladat megoldása is. A gépjárművezetők előre megépített pályán meghatározott feladatok végrehajtásából (pl. tolatás irányítással, akadálypálya leküzdése) vizsgáztak.

A rajok ezután egy imitált tűzoltási feladatot, majd imitált sérülés ellátását hajtották végre. Végül egy veszélyes anyagot szállító gépjármű műszaki mentését kellett elvégezniük.

Az elméleti és gyakorlati eredmények összesítése adta a résztvevő csapatok végleges helyezését, ami a következőképp alakult:

1. Győr HÖT

2. Mosonmagyaróvár HÖT

3. Kapuvár HÖT

4. Sopron HÖT

5. Csorna HÖT

A megyei fordulón 1. helyezést elért csapat, Győr Megyei Jogú Város Tűzoltósága csapata képviselheti majd megyénket Zalaegerszegen, a tűzoltó szakmai verseny országrészi fordulóján.