Győr+
2011.10.04. 09:54

Tűzből mentett Biblia a Pastinszky Antikvárium árverésén

Történelmi, vadászati, sporttörténeti, vallási és orvosi munkákat is kínálnak összesen 404 tételben a Pastinszky Antikvárium csütörtöki budapesti árverésén, amelynek egyik különleges darabja egy tüzelőnek szánt, 1626-ból származó Biblia.

A Káldi György-féle első teljes magyar nyelvű katolikus Biblia 1626-os bécsi kiadása 90 ezer forintos kezdő árat kapott. A Bibliában két lapon 1949-ből, az akkori tulajdonostól származó leírás található, amelyből kiderül, hogyan sikerült megmentenie a tüzeléshez odakészített újságpapírok közül a Biblia e széteső példányát. Ez ad magyarázatot arra, hogy, bár a könyvtest épnek mondható, miért van elég sok lap szélén javítás, ragasztás.

Pastinszky Krisztina, az antikvárium tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy az aukciós anyagban különösen gazdag az 1848-as téma, 55 kiadvány foglalkozik a szabadságharc kiemelkedő eseményeivel, személyiségeivel.

Van benne korabeli dokumentum, mint Birányi Ákos nagyon ritkán felbukkanó munkája, a “hiteles adatok alapján írt Pesti forradalom (Martius 15-19.)”, amelyet még abban az évben, 1848-ban adtak ki és most 28 ezer forintról indul érte a licit. Klapka György írásaiból sincs sok a könyvpiacon, most három német nyelvű és egy magyar memoárkötetét lehet 6 ezer és 30 ezer forint közötti kikiáltási ártól megvenni. J. A. Helfert a bécsi forradalmi eseményekről, valamint Ferenc József trónra lépéséről szóló négykötetes munkája 1869 és 1872 között jelent meg. Az aukción a sorozatból a magyar szabadságharc téli hadjáratát ismertető kötet érhető el.

Nagyon ritka “A habsburgi monarkia triásztérképe”, egy 20. század eleji politikai elképzelés (szláv, magyar és német birodalom a monarchián belül) térképi rajza. Nem kerültek kereskedelmi forgalomba Oroszország európai részének a II. világháború idejéből származó katonai térképei, mivel ezek az iratok és térképek a német katonaság részére, belső használatra készültek. Most 80 ezer forintért “csemege” lehet az anyag egy hadtörténeti gyűjtőnek.

Gazdag a kéziratok választéka is. Apafi Mihály erdélyi fejedelem 1672-ből származó latin nyelvű parancslevele 18 ezer forintról indul, akárcsak a garamszentbenedeki konvent által kiadott 1748-as okirat. Forrásértékű protestáns egyháztörténeti mű az Egyháztörténelem című kéziratos magyar nyelvű könyvecske a 17. század végéről, 50 ezer forinttól indul érte a licit.

A folyóiratok ritka és dekoratív bőrkötéses sorozata a Magyar történelmi tár, majd csak Történelmi tár címen 1855-től 1911-ig megjelent periodikum, 48 és 180 ezer forintért. Az anyagban két 1711 előtt nyomtatott magyar könyv is szerepel, ezek egyike az 1635-ben Lőcsén kiadott evangéliumi magyarázat, Madarász Márton evangélikus lelkész munkája, amelynek kikiáltási ára 50 ezer forintért.

(MTI)