Turbó tejfölös tészta

Szarka Zsófi
2019.08.17. 11:39

„Összedobok egy kis tejfölös tésztát, az hamar megvan!” - mondjuk, de azért vihetünk ebbe is egy kis csavart, amitől nem is lesz unalmas ez a fogás.

Ismét egy praktika: amikor csirkéket vagy egy nagyobb adag csirkemellet veszek, akkor fél kg-t legalább felszeletelek, besózom, olívaolajjal keverem össze, és egy dobozban a hűtőbe teszem. Így bárki a családból, aki esetleg egy kis vacsorára, elviteles ebédre vagy éppen a főétkezésre vár, csupán 2-3 szeletet, csíkot kivesz magának, megsüti és minden rendben van. Belefér egy diétába, bárhogy ízesíthető, 6 perc alatt elkészül és minden étkezésbe beleilleszthető. Éppen így pihent most is pár csík még a doboz alján, amihez a tésztaalap kapóra jött.

Hozzá kell tennem, hogy 2 napnál tovább nem szoktam tartogatni a só miatt, éppen ezért említettem csak fél kilót a feldolgozáshoz. Írtam már egy bejegyzést a jolly joker alapanyagaimról, amelyek hosszú hetekig elállnak felbontva is a hűtőben és rendkívül jó fűszerek. Ilyen a capribogyó is, vagy egy darab póréhagyma. Ezeket futtattam meg egy kis olajon és tettem a sós tészta tetejére. Így lett egy klasszikusból tartalmas ebédvacsora.

Bevásárló lista (2 személyre):

300 g teljes kiőrlésű penne

150 ml tejföl (20%)

50 g póréhagyma

1 ek capribogyó

2 szelet szalonna

2 ek olívaolaj

200 g csirkemell

1 ek bbq szósz

1 gerezd fokhagyma

1 kk olívaolaj

4 db pálcika

Elkészítés:

1. A tésztát jó sós vízben kifőzöm – ez fontos -, pár csepp olívaolajjal, majd félreteszem.

2. Egy kisebb serpenyőben 2 ek olívaolajon megpirítom a karikázott póréhagymát, szalonnát és a capribogyót kb. 3 perc alatt. Ráöntöm a tésztára is, hagyom tovább pihenni.

3. A húsokat vagy most vagy előzőleg akár 1-2 nappal bepácolom a bbq szószba, olajba, sóba és reszelt fokhagymába. Csíkokat vágok és csigavonalban rátűzöm a pálcikákra.

4. Forró serpenyőben megpirítom mindkét oldalát. Amennyiben kilóg a pálcika, általában letörök a végéből és pár percre le is szoktam fedni a húst, hogy biztosan megfőjön a belseje is. Tálalás előtt összekeverem a zsíros tejföllel a tésztát, mivel nem tűzforró, krémes marad és a sült hússal tálalom.

Tipp: A capris ragut a végén is rátehetjük a tejfölös tésztára, ha nem mindenki szereti a fanyarkás írt hozzá.

#SzarkaZsófi


Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |