Hirdetés
Győr+
2012.01.12. 13:02

Tovább emelkednek Győr adóbevételei

A tavalyi évben Győr adóbevételei jelentősen meghaladták nemcsak az előző évi, hanem a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti 2008-as szintet is. Kijelenthető tehát, hogy helyreállt a győri gazdaság – tájékoztatta lapunkat Simon Róbert Balázs, Győr gazdálkodásért felelős alpolgármestere.

Hirdetés

Összességében mintegy 19,4 milliárd forint adóbevételre tett szert a város a tavalyi évben. Az összeg 2,7 milliárd forinttal magasabb, mint a 2010. évi adat. A bevétel négyötöde (16,2 milliárd forint) az iparűzési adóból származott, amely mintegy 500 millió forinttal magasabb, mint 2008-ban, a recesszió előtti utolsó évben volt. A második legmagasabb tételt az építményadó jelenti, amely majdnem elérte a 2 milliárd forintot. Ezen adónemnek – szemben az iparűzési adóval – nincs köze a gazdaság teljesítményéhez, hiszen azt a gyártócsarnokok, üzletek, bankok biztosítók garázsok alapterülete alapján kell fizetni. Jelentős, majdnem 9 százalékos bővülés következett be az idegenforgalmi adó területén is, amelyből így 69 millió forint folyt be. Ez egyértelműen a városban eltöltött vendégéjszakák emelkedését mutatja az előző évhez képest. Jó úton jár a város, amikor egész évben minőségi programokat kínál nemcsak a győrieknek, hanem a más településekről illetve más országokból érkező turistáknak egyaránt – tette hozzá az alpolgármester. A gépjárműadóból befolyt 1,1 milliárd forint pedig több mint 30 millió forinttal magasabb az előző évinél.

Simon Róbert Balázs szerint az adatok azt mutatják, hogy a győri gazdaság messze túljutott a recesszió mélypontján és jelentős növekedést produkált. A helyi adóbevételek – ezen belül az iparűzési adó – kiemelten felértékelődött Győr esetében, ami azért fontos, mert ez óvatos optimizmusra adhat okot az idei költségvetés bevételi oldalának tervezésénél. Nem feledkezhetünk meg azonban a várható kedvezőtlen hatásokról sem: idén nő az adóerő-képesség miatti elvonás, csökken a személyi jövedelemadó helyben maradó része, jelentős pluszkiadást jelent az áfa kétszázalékos emelése, a központi normatívák a tavalyi szinten maradnak, a vagyonértékesítést pedig nehezíti az ingatlanpiac stagnálása – zárta gondolatait az alpolgármester.

B.L.

Hirdetés