Totemoszlopok és jegykiadó automaták a buszmegállókban

Győr+
2011.10.28. 09:41

A jövő hét elejéig végleges helyükre kerülnek a győri buszmegállókban a digitális információs oszlopok, így november másodikát követően elindul az eszközök próbaüzeme. A totemoszlopok, csakúgy, mint a hamarosan szintén kikerülő jegykiadó automaták, a helyi közösségi közlekedés új, komplex utastájékoztatási rendszerének az elemei.

A szakemberek több mint száz helyi járatú autóbuszba szerelték be az elmúlt időszakban a technikai eszközöket, így megkezdődött a járatok tesztelése. A járművekbe GPS alapon működő fedélzeti számítógép került, így a központ mindig tudja, merre haladnak. A fedélzeten utazók tájékoztatást kapnak a következő megállóról, átszállási lehetőségről. A kereszteződésbe érkező buszok a jelzőlámpáknál szükség esetén zöld jelzést kapnak. A Lajta úti és a Széchenyi-egyetem melletti megállóhelyek kivételével minden érintett buszmegállóban befejeződtek a rendszer kiépítésével kapcsolatos közterületi munkák. Húsz megállóba a jövő hét elejéig kikerülnek a totemoszlopok, amelyek próbaüzeme november másodikát követően elindul. A megállóhelyi utastájékoztató táblák a járművek mindenkori földrajzi helyzete és sebessége alapján működnek, kijelezik a járatszámot, a célállomást, és a következő jármű várható érkezési idejét. Az elektronikus eszközök –10 ○C-on és +50 ○C-on is megbízhatóan működnek. Az oszlopok tervezésénél nemcsak a szélsőséges időjárási viszonyokra, hanem a vandálokra is gondoltak. A talapzati rész ütés- és rúgásálló anyagokból készült. A kijelző táblák egy kétoldalas vitrinben vannak egyoldalas táblaelhelyezéssel. A vitrin üvege csillogásmentes biztonsági üveg.

A jövő héten 24 éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automatát is telepítenek az érintett buszmegállókba. Ezek beüzemelése azonban tovább tart, ezért két hét múlva kezdenek működni. Addig a lakosság megértését kérik.

Wurmbrandt András