Hirdetés
Győr+
2012.02.29. 10:13

Tóték: a világirodalom egyik legaktuálisabb színdarabja- VIDEÓVAL

A világhírű tragikomédiát, Örkény Tóték című művét mutatja be a Győri Nemzeti Színház társulata március első szombatjának estéjén a Kisfaludy-teremben. A rendezővel, Funtek Frigyessel beszélgettünk.

Hirdetés

Jól tudom, hogy az ön első színpadi fellépésére Győrben került sor, ráadásul egy Örkény-darabban?

Hirdetés

Igen, így volt. A Pisti a vérzivatarban című darabot mutattuk be Vas-Zoltán Iván rendezésében az ifjúsági házban. Én egy katonát játszottam, nagyon jó emlékeket őrzök a próbákról, az előadásokról.

Az ön rendezései mindig meglepetést okoznak a nézőknek. Nem azt kapjuk, amire számítunk. Mennyiben lesz más ez a Tóték, mint amit a könyv, a film alapján várhatunk?

Az előadás egyáltalán nem olyan lesz, mint a film, ami 1972-ben készült. Akkor, azok az emberek, azzal az idegrendszerrel olyan filmet csináltak a Tótékból. Ma 2012-t írunk, sok minden történt, sok mindent megéltünk az elmúlt negyven év alatt. Ha igaz, hogy egy művész valamilyen módon reagál a saját korára, akkor emiatt lesz olyan a darab, amilyen. Az Örkény-történethez nem nyúlok hozzá, a megvalósítás módja lesz izgalmas. De erről többet nem árulok el, legyen meglepetés.

Sokan már azon meglepődtek, hogy az őrnagy szerepét Csankó Zoltán kapta, miközben az igazi őrnagyi karakter, Ungvári István Tótot játssza.

A legutolsó jelenetből lehet ezt igazán megérteni. Tótot olyan színésznek kell játszania, akiről elhiszem, hogy négyfelé vágja az őrnagyot. Mert ez a legfontosabb. Tót húsz éven keresztül magába fojtott mindent, s egyszercsak olyan düh fakad ki belőle, hogy képes négyfele vágni azt az elmebeteg őrnagyot, akitől fél, aki belekavar az életükbe. Ezt Ungváriról elhiszem.

Húsz év alatt harmadszor rendezi ezt a darabot. A győri előadás menynyire hasonlít ahhoz, amit a Nemzetiben vagy a szegedi színházban láthatott a közönség?


Egyáltalán nem fog az előzőekre hasonlítani. Már csak azért sem, mert soha ilyen jó szereposztásom nem volt, a legkisebb szerepeket is az a színészjátssza, akinek kell. Nagyszerű színészi játékok vannak. A Nemzeti Színházban Sinkovits Imre volt Tót. Meggyőződésem, hogy Ungvári egy Sinkovits minőségű és nagyságú színész. Zseniális Tót lesz. Arra számítok, hogy maga az előadás is óriási siker lesz.

A díszletben mi lesz a meglepő, a szokatlan?

Csík György munkája, hosszú évek óta dolgozunk együtt. Egészen különleges világ tárul a nézők elé, miközben a díszlet és a jelmez is klasszikus lesz.

Mit üzen a színházlátogatóknak, miért érdemes megnézniük az előadást?

Azért, mert a Tóték jelenleg a magyar irodalom, a világirodalom egyik legaktuálisabb színdarabja.

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

likeold
a fb oldalunkat