Győr+
2011.10.12. 12:41

Történelmi mérkőzés előtt

Az UNI SEAT Győr a holnapi Euroliga-rajt előtt sajtótájékoztatón látta vendégül a média képviselőit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója, a klub képviseletében Fűzy András elnök, Fűzy Ákos vezetőedző és amerikai válogatott játékosuk, Renee Montgomery vett részt. A sajtótájékoztatón szó esett a hosszú távú együttműködésről, az akadémiai képzésről és természetesen a csütörtökön 18 órakor kezdődő történelmi mérkőzésről is.

Fűzy András az egyetemmel ápolt szoros partnerkapcsolatról beszélt, kiemelve a következő évtől elinduló akadémiai képzést, melynek hátterét a felsőoktatási intézmény adja.

– Minden feltétel adott a képzéshez, melynek során nem csak érettségit, hanem teljes életpálya-modellt kínálunk az abban résztvevőknek. Tizenhárom éves kortól egészen huszonnégy éves korig, a diplomáig várja az akadémia a fiatalokat, akik képzett szakemberként és remélhetőleg minél jobb kosárlabdázóként hagyják majd el azt.

Az UNI SEAT Győr ezt követően egyik szponzora, a Gyógypláza támogatásával egy defibrillátort adott át az egyetemnek, hiszen a csarnok számos, nagy érdeklődésre számot tartó oktatási és sportrendezvénynek ad otthont, a biztonságos rendezéshez pedig elengedhetetlen ez a kellék. Abban a sajtótájékoztató valamennyi résztvevője egyetértett, hogy remélhetőleg soha nem kell használni majd az életmentő gépet.

A Széchenyi István Egyetem részéről Szilasi Péter Tamás köszönte meg a felajánlást, aki elmondta, a kosárlabda a világon mindenhol egyetemi sportág, így természetes volt az intézmény számára, hogy szorosan együttműködik a klubbal. Annál is inkább, mivel a magas szintű kosárlabda sokáig hiányzott a városból. Az igazgató kitért ara is, hogy az Euroliga-szereplés is kitűnően illeszkedik az egyetem stratégiai tervébe, hiszen a csapaton keresztül nemzetközi szinten is megmutathatják magukat.

A szakma részéről Fűzy Ákos vezetőedző beszélt, aki azzal kezdte, ugyan minden játékos Győrben van, még korántsem mondható késznek a csapat.

– Ketten – Semsei Barbara és Rubold Eszter – hosszú ideje sérültek, Edita Sujanová a Göcsej-kupán szenvedett térdsérülés és biztosan nem játszhat a Valencia ellen. Quanitra Hollingsworth sem teljesen egészséges, de az ő játékára van remény. Hiú ábrándokat nem szeretnék kelteni senkiben, próbálok reálisan tekinteni a szezonra. Amikor összeállítottuk a keretet, még Európa-kupáról volt szó, de a magyar női kosárlabdázás érdekében elvállaltuk az Euroliga-indulást. Rapid felkészítésre van szükség, hogy megfeleljünk a nagyobb kihívásnak, ugyanakkor a játékosállomány alkalmas lehet arra, hogy mérkőzéseket nyerjünk az Euroligában. Ha a csapatunkra jellemző küzdeni tudás megjelenik minden edzésen és mérkőzésen, az eredménytől függetlenül büszkén jöhetünk le a pályáról. Remélem, hogy képesek leszünk megfelelni saját elvárásainknak. A jövő és az önbecsülés miatt is fontos, hogy minden mérkőzésen végig harcoljunk, és ha egyetlen százaléknyi esélyünk is van, azt megragadjuk. Első ellenfelünk, a Valencia jó erőkből álló masszív csapat, melyekből bár hiányozni fog néhány klasszis, azért így is szép számmal maradnak kitűnő játékosaik. Ezt az együttest az Euroliga-győzelem reményében állították össze, míg mi újoncok vagyunk. Ellenfelünk költségvetése legalább ötszöröse a miénknek, de a számok nem játszanak a pályán, azon leszünk, hogy ezt a különbséget eltüntessük, és a szurkolók egy olyan csapatot lássanak, amely harcol a városért és saját magáért.

Renee Montgomery hétfő óta tartózkodik a városban, és nem lesz ismeretlen számára a holnapi ellenfél, hiszen az amerikai válogatott tagjaként pályára lépett a Ros Casares Valencia ellen.

– Még kevés ideje vagyok itt ahhoz, hogy bármiről véleményt mondjak, de az első benyomásaim kedvezőek. A klubvezetéstől előzetesen sok információt szereztem, és sok tanácsot kaptam Quanitra Hollingsworthtől is, aki hasonló szemmel látja a dolgokat, mint én. Egyszer edzettem közösen a társaimmal, de azt láttam rajtuk, hogy minden mérkőzésen küzdeni fognak, és én is ezt ígérhetem. Ha mindannyian mindig a maximumot nyújtjuk, abból jó dolgok születhetnek. Holnapi ellenfelünk nagyon erős csapat, és hiába lesznek hiányzóik, még így is rendkívül sok kiváló játékossal kell szembenéznünk.

Lakner Gábor