Győr+
2011.10.19. 14:00

Történelmi lehetőség a kosárlabdázás megújítására

Az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) Elnöksége a beérkezett Társasági Adókedvezmény-támogatási igények elbírálásakor közel 4,5 milliárd forintnyi támogatásról döntött legutóbbi ülésén. Az összegből 1 milliárd forint létesítményfejlesztésre jut (a legnagyobbak: Székesfehérvár, Pécs, Zalaegerszeg, Jászberény, Budapest-BSE, illetve Baja kosárlabda életét javíthatják), 700 milliónyi pedig a szövetség szakmai programjaira és az utánpótlás válogatottakra fordítható.

A Győr-Moson-Sopron megyébe jutó támogatásról Fűzy András, az UNI SEAT Győr elnöke és az MKOSZ elnökségi tagja tájékoztatta honlapunkat. Eszerint a Soproni Darazsak és a Soproni Sportiskola ötven-ötvenmillió, a Soproni Tigrisek tizenöt millió, a SMAFC 14,215 millió forintos keretet kapott. Az UNI SEAT Győr utánpótlását jelentő Széchenyi Akadémia 47 millió, a GyKC 25 millió, a SZESE pedig 4,3 millió forinthoz juthat.

– Az Európai Unió nem engedélyezte, hogy a profi sport és részesüljön a támogatásból, így az kizárólag az utánpótlásra fordítható. Történelmi ez a lehetőség, hiszen a rendszerváltás óta ekkora összeg nem került be a sportba és ezen belül a kosárlabdába sem. A maximális összeg szakáganként ötvenmillió forint volt, az elnökség szigorú szempontok alapján bírálta el a pályázatokat. Fontos volt, hol folyik megfelelő szakmai munka, hol vannak első osztályú csapatok és minőségi utánpótlás, utóbbi megítélésébe az eredményesség és a csapatok száma is beleszámított – fogalmazott Fűzy András.

A megítélt összegek csupán keretszámok, az egyesületeket ennyi pénzzel támogathatják a cégek, melyek eldönthetik, hogy társasági adót fizetnek az államnak, vagy annak maximum hetven százalékát átadják a csapatoknak. A támogatás ösztönzésére szolgál, hogy annak összege csökkenti a cégek adóalapját. Komoly munka vár még tehát az egyesületekre, hogy kihasználják a lehetőséget és a cégektől megszerezzék a támogatást, melyet 2012 június 30-ig használhatnak fel.

– Az elnökség és a szakmai bizottság is komolyan vizsgálja, hogy ki hogyan sáfárkodott az adóforintokkal. Sok szempontot figyelembe veszünk majd a jövő évi döntés előtt, mert rendkívül fontos a hatékonyság. Az összegek ott vannak a cégeknél, remélhetőleg el is jutnak majd a csapatokhoz – tette hozzá Fűzy András.

Lakner Gábor