Győr+
2011.10.20. 20:38

Történelmi győri győzelem

Az UNI SEAT Győr egy rendkívül izgalmas, színvonalas és fordulatos mérkőzésen hosszabbítás után nyert a Lotos Gdynia ellen, ezzel megszerezte első győzelmét az Euroligában! A győri közönség fantasztikus hangulatot teremtett az Egyetemi csarnokban, hozzásegítve ezzel csapatunkat az áhított sikerhez.

UNI SEAT Győr-Lotos Gdynia 86-76 (15-16, 12-13,17-17, 26-23, 15-5)

Győr, Euroliga-mérkőzés, A-csoport, 500 néző. V.: Bille (dán), Hordov (horvát), Obrknezevic (szerb).

UNI SEAT Győr: CIGLAR 9/3, Simon 3/3, RASHEED 15/3, Nagy-Bujdosó 9, HOLLINGSWORTH 23. Cs.: MONTGOMERY 17, Őri 2, Vincze 2, Laklóth 6/3. Vezetőedző: Fűzy Ákos.

Lotos Gdynia: Jalcová 5/3, ANDERSON 25/15, Robert 4, Ajanovic 10, HENRY 19. Cs.: Knezevic 6, Zietara 2, Zurowska 5, Kaczmarska. Vezetőedző: Javier Fort.

A sérüléssel bajlódó Hollingsworth végül vállalta a játékot, és egyből a kezdőötösben kapott helyet. A mérkőzés első kosarát csakúgy, mint a Valencia ellen, Simon Zsófi szerezte. Játékosunk egy hárompontossal adta meg a meccs alaphangját. A kiegyenlített első percek után Ciglar és Rasheed vezérletével 16-10-re megléptünk, a vendégek spanyol vezetőedzője időt is kért. Ez sajnos használt is, és a lengyel csapat, melynek keretében két lengyel volt, 16-18-ra fordított.

A második negyedet mi kezdtük jobban, összeszedetté vált a védekezésünk, zsinórban nyolc pontot szereztünk ebben az időszakban (15. perc: 24-18). Folytatódott a hullámvasút, ismét a palánk alatt fölényben lévő – és meglehetősen sok támadólepattanót szerző – vendégek percei következtek. Montgomery büntetőivel végül hárompontosra csökkentettük hátrányunkat a nagyszünetig.

A pihenő után közel három perc alatt mindössze Montgomery kosarát jegyezhettük el, hatalmas küzdelem folyt minden egyes labdáért. Csapatunk büntetőből volt eredményes többször is, miközben Anderson két triplával válaszolt. Hollingsworth kosaraival tartottuk a lépést, majd Montgomery büntetői után újra mi vezettünk (27. perc: 42-41). Két vendégkosár következett, majd a frissen beállt Laklóth Anna dobott gyönyörű triplát. Csapatkapitányunk már négy személyi hibánál járt, így a szintén faultnál járó Őri Györgyi váltotta.

A záró negyednek hárompontos hátránnyal vághattunk neki, így minden kérdés nyitva maradt az utolsó játékrész előtt. A vendégelőny gyorsan ötpontosra hízott, de két perc alatt eltüntettük, Nagy-Bujdosó Nóri 2+1+es akciója után újra döntetlen volt az állás (32. perc: 52-52). Neki ez volt az utolsó kosara, hiszen rögtön utána kipontozták a játékvezetők, ahogy közvetlenül utána Őri Györgyit is. Az utolsó hét percre így két magas emberünk maradt. Iva Ciglar szemfüles labdaszerzése után Rasheed Rita dobott ziccert, de Anderson keze nagyon sült, újra triplával válaszolt. A sérülten játszó Hollingsworth faulttal együtt szerzett kosarat, majd a büntetőnél is higgadt volt, Vincze Viki szép figura végén volt eredményes, Javier Fort pedig újra időkéréssel próbálta felrázni csapatát (36. perc: 61-57). Rendkívül elszántan küzdöttünk, Montgomery lepattanót szerzett, majd gólt dobott. Ismét kivédekeztünk egy lengyel támadást, a vendégek dobásig sem jutottak, Hollingsworth pedig újra villant (37. perc: 65-57). A játékvezetők sportszerűtlen hibát ítéltek Vincze ellen, de egyetlen pontot szereztek csak ebből a lengyelek. Zurowska gólja után Fűzy Ákos időt kért, Hollingsworth pedig büntetőzhetett, de csak az egyiket értékesítette. Igazi mérkőzéshangulat alakult ki a csarnokban, amikor Vincze Viki harmadikként pontozódott ki csapatunkból. Egy perc tizenöt másodperccel a vége előtt Jalcová hárompontosával kiegyenlített a Gdynia (66-66). Ismét Holligsworth volt eredményes, majd a hazai gyűrű segítségével kivédekeztük a támadást. Huszonegy másodperc volt hátra, és nálunk volt a labda… Montgomeryt faultolták, nem hibázott a büntetővonalról, így négy ponttal vezettünk. Anderson is hibátlanul büntetőzött, majd Laklóth Anna következett, ő egyet értékesített, és egyetlen másodperccel a vége előtt Anderson hárompontossal hosszabbításra mentette a mérkőzést.

Ezer sebből vérző csapatunk Rasheed Rita triplájával indította a ráadást, de Anderson újra válaszolt. Ciglar és Montgomery próbálkozása is leperdült a gyűrűről, Laklóth dobása után viszont már a helyére került a labda. Ismét Rasheed volt eredményes, Hollingsworth pedig szorgalmasan szedte a védőlepattanókat. Zurowska kipontozódott, Ciglar következhetett két büntetővel, és nem is hibázott. 80-74-re vezettünk! Ajanovic betalált, de az elképesztően nagyot játszó Hollingsworth-től egyből jött a válasz. Jó védekezés után Montgomery büntetőzött négyszer hiba nélkül, tíz pontosra növelve előnyünket! Amerikai légiósunknak kötélből voltak az idegei. Az utolsó másodpercek alatt állva tapsolt a kiválóan szurkoló győri közönség, majd egymás nyakába borultak játékosaink: megszereztük első Euroliga-győzelmünket! Hatalmas szívvel küzdve fantasztikus sikert arattunk.

Fűzy Ákos: – Nagyon büszke vagyok a csapatra, hiszen nagyszerű ellenfelet tudtunk legyőzni. Az első félidőben nagy problémát okozott a lepattanók megszerzése, aztán Hollingsworth feljött, egyre dominánsabb lett a palánk alatt, és ez kellett ahhoz, hogy közelebb kerüljünk ellenfelünkhöz. Szünet után meg tudtuk változtatni a játék ritmusát, ami már nekünk kedvezett, több dobóhelyzetet tudtunk kialakítani. Két perccel a vége előtt elkövettünk pár hibát, amikkel felhoztuk a jól küzdő ellenfelet. A hosszabbításban olyan szerkezetben játszottunk, amilyet még edzésen sem gyakoroltunk. A frissen beállt Laklóth Anna és Rasheed Rita kosaraival előnyt tudtunk kiharcolni, és aztán a tapasztaltabb játékosok a végén már hozták a mérkőzést. Nagyszerű győzelmet érünk el, amelyben a szerencsefaktor is közrejátszott, de a bátraké a szerencse, és mi bátrak voltunk. Remélem, még átéljük ezt párszor az Euroligában.

Javier Fort: – Rendkívül nehéz úgy mérkőzést nyerni, hogy ötven százalékkal dobjuk a büntetőket és rosszul célzunk mezőnyből. Annak ellenére veszítettünk, hogy több lepattanót szereztünk és több dobáskísérletünk volt. Az első félidőben még irányítottunk, de a szünet után elveszítettük a kontrollt és feljött az ellenfél. A hosszabbításban jobbak voltak a győriek, tisztábbak voltak a fejek, és megérdemelten nyertek. Gratulálok az első Euroliga-győzelemhez!

Lakner Gábor

MTI Fotó: Kovács Tamás