Tömegsport az egészségért

Győr+
2014.04.05. 07:49

Lapunk hasábjain rendszeresen beszámolunk a győri sportélet történéseiről, kiemelve azoknak a nagyszerű sportembereknek a sikereit és mindennapi küzdelmeit, akiknek példája inspirációt jelenthet számunkra.

Egészségünk megőrzése érdekében ugyanis mindnyájunknak ajánlott sportolni, még akkor is, ha nincsenek nagyra törő álmaink, vagy esetleg nem bizonyulunk különösebben tehetségesnek. Ehhez kitűnő feltételeket kínál Győr életkortól és nemtől függetlenül.

 

A fiatalok számos egyéni és csapatsportág közül választhatnak, a város sportpalettája egyedülállóan színes, rengeteg egyesület verseng a gyermekekért. Közülük talán a labdajátékok a legnépszerűbbek, ahol az első csapatokat övezi a legnagyobb figyelem, de az utánpótlásban elsősorban még nem a versenyzésre ösztönzik a sportolókat.

 

„Százhúsz gyermekkel foglalkozunk, és természetesen működik a felfelé áramlás, a legtehetségesebb fiatalokat segítjük, hogy magasabb szinten folytathassák” – mondta Turbék István, az ESK Ménfőcsanak labdarúgóklub elnöke. „Azokra is ugyanúgy odafigyelünk, akik nem az élsportot választják, hiszen tömegsportjelleggel működünk és családias hangulatra törekszünk Ménfőcsanakon, ahová a gyerekek és a szülők is örömmel járnak.”

 

Hasonló hozzáállást tapasztalhatunk kézi-, kosár- és röplabdában vagy éppen futsalban is, ahol az elsődleges cél, hogy a gyerekek megismerhessék a mozgás örömét. Küzdősportok terén sem más a helyzet, például a Csányi János vezette Unicentrál Bulls Thai Box és Kick-box Klubban sem kötelező versenyezni, de aki szeretné megmérettetni magát, azt maximálisan támogatják a felkészülésben.

 

A Győri Atlétikai Clubban számos sportággal megismerkedhetnek a fiatalok, Petráhn Barbara ügyvezető elmondta, ők is örömmel várnak minden sportolni vágyó győri gyermeket az egyesületbe. „Szeretnénk minél nagyobb bázist kialakítani, és nem elsősorban az élsport miatt. Persze aki jó eredményeket ér el, azt terelgetjük ebbe az irányba, de a legfontosabb, hogy minél többen kedvet kapjanak a sportoláshoz. A szabadidősport is hangsúlyos nálunk, sokan vannak, akik a társaság miatt atletizálnak. Az utánpótlásban azt az elvet valljuk, hogy a tanulás legalább olyan fontos, mint a sport, a kettőt csak együtt érdemes űzni.”

 

A Petrov Iván vezette Győri Úszó SE életében a versenysport szintén csak egy szegmens a sok közül. A legfiatalabbak úszásoktatásától egészen a szeniorsportig terjed a tevékenységük, a versenyzés mellett az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kap a tömegsport és a diáksport.

A város azokra is gondol, akik nem egy egyesület keretein belül szeretnének sportolni, csupán a maguk szórakoztatására mozognának. Műanyag futópálya található a Barátság Sportparkban és a József Attila-lakótelepen. Nemzetközi méretű atlétikai futópálya található a szigeti városrészben, kiváló természetes talajú, faforgácsos bio-futókör várja a sportolni vágyókat a marcalvárosi Kiserdőben. A város tüdejének nevezett Püspökerdőben több kialakított út közül válogathatunk. Ezekről a lehetőségekről bővebben jövő heti számunkban is olvashatnak.

 

 

A Barátság Sportparkban továbbá három korszerű műfüves pálya, utcai kosárlabdapálya, szabadtéri erőpark, az uniós szabványoknak megfelelő gyermekjátszótér, az életkori sajátosságok figyelembevételével kialakított nyugdíjaspark is várja a sportolni vágyókat. Műfüves pálya emellett a Bercsényi ligetben is a sportolni vágyók rendelkezésére áll. Az idősebb korosztály a szépkorúak tornája elnevezésű városi programsorozatnak köszönhetően is aktív életet élhet, nem is beszélve a nyugdíjasjátszótérről.

Bár a felsorolás nem teljes, látható, hogy bőségesen van miből válogatni, Győr számára ugyanis fontos, hogy az itt élők számára anyagi korlátok nélkül biztosítsa az egészséges életmód feltételeit. Csak rajtunk múlik, élünk-e vele.