Győr+
2011.09.22. 08:08

Tömegbaleset Vámosszabadinál – Nemzetközi katasztrófaelhárítási gyakorlat

A vámosszabadi határátkelőnél a reggeli órákban magyar, szlovák és lengyel munkásokat szállító autóbusz egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel ütközik- ezt a feltételezett katasztrófahelyzetet oldják meg közös erővel magyar és szlovák rendőrök, mentők és tűzoltók.

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a.s. (Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt.) közös pályázatot nyújtott be „Sürgősségi egészségügyi ellátás fejlesztése A „Hármas Duna-Vidék” Eurorégióban A Győr-Dunaszerdahely Tengely Mentén” címen.

A projekt eleme egy súlyos közlekedési buszbalesetből adódó összetett életmentési, műszaki-mentési, vegyi kárelhárítási feladatok, valamint a sérültekkel és az áldozatokkal való tevékenység gyakorolása.

A gyakorlat célja, a résztvevő, elsődleges beavatkozó szervezetek kárelhárításban történő együttműködésének javítása, a munkamódszerek, az egymás közti kommunikáció erősítése. A beavatkozó szervezetek így felkészülhetnek a tömegbalesetek kezelése során végrehajtandó speciális feladatokra is.

Résztvevő, együttműködő szervek, szervezetek:

Magyarország

­ Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

­ Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

­ Győr Megyei Jogú Város Tűzoltósága

­ Győri Polgári Védelmi Kirendeltség

­ Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Mosonmagyaróvár

­ Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság Csorna

­ Komárom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága

­ Győr Városi Rendőrkapitányság

­ Országos Mentőszolgálat

­ Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága

­ Krízis Intervenciós Csoport pszichológusai

­ Vámosszabadi Település Önkormányzata

­ Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Szlovákia

­ Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt

­ Dunaszerdahely, Nagyszombat tűzoltósága

Feltételezett helyzet:

Az Ikarus autóbuszon kb. 40 személy utazik, akik győri munkahelyükről Szlovákiába tartanak. A 14-es úton Szlovákia irányába haladó, IBC-ben és hordókban veszélyes anyagot szállító tehergépjármű vezetője a határátkelő magyar oldalán, a leszűkülő úton, a relatív nagy sebessége miatt elvesztette az irányítást a járműve felett, és az előtte szabályosan közlekedő autóbusz hátuljának ütközött, majd az oldalát súrolva azt oldalára döntötte. A tehergépkocsiról az ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó küldemények szétszóródtak, és kiömlöttek. A balesetnek 20 halálos és 20 különböző súlyosságú sérültje van. A veszélyes anyagot szállító kamion vezetője és a szállítmány kísérője lengyel állampolgár, akik a baleset során súlyosan megsérülnek.

A sérültek osztályozását követően 12 fő sérült (8 fő súlyos, 4 fő könnyű sérült, melyből 9 fő magyar és 3 fő szlovák állampolgár) a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba; 8 fő sérült (8 fő könnyű sérült, melyből 6 fő szlovák állampolgár és 2 fő lengyel állampolgár) pedig a dunaszerdahelyi kórházba kerül.

A közlekedési baleset következtében keletkezett zavar hatására, a baleset helyszínétől 50 m-re, egy gázolajat szállító tartályos tehergépjárműnek hátulról nekihajt egy személyautó, melybe egy fő beszorul.