Tőkehal gratin

Győr+
2019.01.27. 09:35

Az én kedvencem is a rántott hal, de csak azért, mert kevés jó, friss hal kapható. Szeretném megmutatni, hogyan készítsünk fagyasztott filéből mennyei fogást, panírozás nélkül is.

Tenger vagy óceán mellett bármilyen formában imádom a halat, de itt nálunk leginkább beleforgatjuk egy kis lisztbe, paprikába vagy sörtésztába, mert úgy egészen finom végeredmény születhet. Viszont, ennél van egészségesebb formája is, ami ugyanígy a kedvencünk lehet, csak megfelelő módon kell előkészíteni hozzá a halat. Éppen ezért egy beszerző hellyel, jó tanáccsal fűszerezném meg a receptet. A szomszédos Felvidéken, Szlovákiában, akár Medvén vásárolom a tőkehalat, ami treskaként olvasható a csomagoláson a Jednotákban, azaz a helyi élelmiszerben. Megbízható és finom!

Sokan átugorjuk ezt a részt a főzésnél, de fontos a halak, húsok előkészítése, hogy ha fagyasztva is vásároljuk, a lehető legjobb állapotába kell, hogy visszahozzuk. Ez nem más sok esetben, mint a sózás. Kiolvasztom teljesen a halat, alaposan, minden porcikáját besózom, pihentetem 30 percig, majd forró vízzel leforrázom egy szűrőben. Hagyom lecsepegni, majd papírtörlővel felitatom a fennmaradt nedvességet. Ezután már gyerekjáték finomat készíteni egy szép fehér filéből. A franciák gratin receptje adta az ötletet mindehhez, de maradhatok a rakott krumplinál kifejezésénél is – ami talán még nagyobb étvágyat hoz nekünk itthon.

Bevásárló lista:

400 g fagyasztott tőkehalfilé

2 db nagyméretű, sárga burgonya

2 db közepes méretű édesburgonya

1 nagy fej vöröshagyma

2 szelet füstölt szalonna (30 g)

250 ml habtejszín

30 g vaj

100 ml olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

50 g reszelt eidami sajt

Eszközök: jénai tál, teflon serpenyő

Elkészítés

1. A krumplikat héjában, 1 ek sóval megfőzöm annyi vízben, hogy ellepje. Ez kb. 1 óra a közepes krumpliknál.

2. A szalonnát apró kockákra vágom, hideg serpenyőben közepesre megpirítom és kiszedem egy tányérra, pihentetem.

3. A halat, a fent említett módon, besózom, leforrázom, leitatom, borsozom. Fél dl olívaolajban (mehet a szalonnás serpenyőbe) és egy mokkáskanálnyi vajban a hagymát felkarikázom, megsózom és megpirítom közepes barnára 3-4 perc alatt. Az előkészített halat felkockázom, hozzáadom és magas lángon 30 másodpercig pirítom vele. Amikor levettem a tűzről, hozzáreszelem a fokhagymákat.

4. Egy jénai tálat kivajazok, belekarikázom a sárga krumpli felét, ráhalmozom a pirított hagymás hal felét, a szalonna felét, leöntöm a tejszín felével, utána sózom, borsozom, 1-1 mokkáskanálnyit mindenből. Ezt követően rákarikázom az édes burgonyát, rá a hal és a szalonna másik felét. Ráreszelek egy kis sajtot, majd rákarikázom a maradék sárga krumplit is, felöntöm a maradék tejszínnel,ráreszelem a maradék sajtot.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütöm. Tálalás előtt 15 percet pihentetem, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!