Hirdetés

Több mint száz kulturális és spirituális élmény

Fotó: Bencés Perjelség
Földvári Gabriella
2020.02.21. 11:51

„Vendégségben” a 2020-as év hívószava a Pannonhalmi Főapátságban, így e téma köré szerveződnek a kulturális és spirituális rendezvények. A részletekről Dejcsics Konrád atya, kulturális igazgató és Kormos Gyula PR-kommunikációs vezető számolt be lapunknak.

Hirdetés

„Napjainkban a vendégség fogalma azért is fontos, mert tudatosítani kell, hogy nem tulajdonba kaptuk a bolygót, hanem vendégek vagyunk itt. Ahogy Isten megteremtette a paradicsomi kertet az ember számára, és ott sétál benne vendégeként, az embernek észre kell vennie, hogy Isten vendége a paradicsomi kertben. A vendégség egy mély emberi tapasztalat, megmutatja az egyháznak, a szerzetesközösségnek a világhoz való viszonyát, és azt is, hogyan fogadjuk azokat, akik a monostor kapuján kopogtatnak. Mi is megajándékozottak vagyunk, amikor kilépünk a világba, és befogadó közösség szeretnénk lenni, ha valaki hozzánk érkezik” – kezdte bevezetőjében Konrád atya. A főapátság ezzel a témaválasztásával kíván bekapcsolódni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusba és előkészületeibe, körbe szeretné járni az eucharisztikus vendégség, az emberi vendégség megtapasztalását.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa

Kormos Gyula szerint a szent hegy ezer éve a vendégség, a vendéglátás helye, ahol ma is különleges dolog vendégnek lenni, ahová érdemes megérkezni. Idén még inkább nyitni kívánnak a vendégek felé, azt szeretnék, hogy egyre hosszabb időt töltsenek a látogatók az apátságban és környékén, ehhez az elképzeléshez alakítják programjaikat, turisztikai és gasztronómiai kínálatukat.

Hirdetés
Nishat Khan indiai szitárművész

A kulturális programok sorát a hagyományos Nagyböjti Hangversenysorozat nyitja. Február 28-án a Magyar Rádió Gyermekkórusa azt az 51. zsoltárt adja elő, amelyet hagyományosan a szerzetesközösség szokott énekelni nagyböjtben. Nishat Khan indiai szitárművész és a Szent Efrém Férfikar a különféle vallások és kultúrák hagyományát összekötő koncertje március 13-án várja a vendégeket. Varga Tamásnak, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistájának koncertje meditatívnak ígérkezik, hiszen három Bach-művet szólaltat meg egyetlen szólóhangszeren, március 27-én. „A hangversenysorozatot a nyitottság jellemzi, a koncertre való ráhangolódás jegyében várjuk az érdeklődőket a 18 órakor kezdődő vesperásra is” – emelte ki a kulturális igazgató.

A másik nagyobb lélegzetű programsorozat augusztus 21–23. között a XVI. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál, amely különböző korokat és stílusokat szeretne összekötni, a négy alappillére a zene, az irodalom, a képzőművészet és a spiritualitás. A vendég ezúttal Jevgenyij Koroljov zongoraművész, Tolnai Ottó író, költő és Mácsai Pál színművész lesz. Három nagyszabású kiállítást szervez idén az apátság. Elsőként öt kortárs fotós mutatja be a képeit Vendégmeglátás címmel. A második tárlat egy együttműködés az apátság és a Néprajzi Múzeum között: a vendégség tapasztalatait mutatják be műtárgyak, kortárs műalkotások és a múzeum gyűjteményeinek segítségével. Harmadikként Meinrad Dufner német szerzetes életművét tárják közönség elé, Vendégségben testnél-léleknél címmel.

Varga Tamás csellóművész

Egyedülálló eseménynek ígérkezik, hogy hamvazószerdán, február 26-án ökumenikus imádságot tartanak Pannonhalmán, ahol Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Hortobágyi T. Ciril pannonhalmi főapát közösen végzi a bűnbánati liturgiát, a régió evangélikus, református lelkészei és hívei részvételével. Áprilisban pedig Vendégségben az Ige asztalánál címmel ökumenikus konferenciát rendeznek Kurt Koch bíborossal. „Így a vendégség évében a vallások és felekezetek közötti találkozások is megvalósulnak” – zárta gondolatait Dejcsics Konrád.

Kapcsolódó témák: #pannonhalmi apátság |
likeold
a fb oldalunkat