Győr+
2011.06.29. 16:10

Több mint 3 millió forintot spórol a Pannonhalmi Főapátság a napelemekkel

A Nap erejét is igyekeznek a szolgálatukba állítani a bencés szerzetesek: majd 220 darab napelemmel szerelték fel a Pannonhalmi Apátság két épületét: a Viator éttermet és a biomassza fűtőművet. Ezáltal az apátság évente 3,2 millió forintot takarít meg.

A barokk kor művészei a Napot, úgy ábrázolták, amint az ember lovaként kocsija elé fogja, hogy hasznosságát is élvezze. A pannonhalmi bencés szerzetesek is szolgálatukba fogják a Nap erejét: a teremtett világ védelme érdekében a napalapú villamosenergia termelésre törekednek- mondta Várszegi Asztrik főapát.

A Pannonhalmi Főapátság pályázati lehetőségeket felhasználva lépésről-lépésre környezetkímélő energiatermelést valósít meg, hogy saját és hazája környezetét megóvja, továbbá, hogy energia- és költségmegtakarítást végezzen. Tavalyelőtt készült el a biomassza fűtőmű, most pedig a napelemes rendszer, amelynek köszönhetően az apátság energiaszükségletének újabb részét tudják helyi szinten, helyi erőforrásokkal kielégíteni.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, támogatni kell az olyan új megoldásokat, kezdeményezéseket, amik a fenntartható fejlődés szolgálatában állnak. Rámutatott: az apátságban a napelemes rendszer kiépítésével példaértékű fejlesztés valósult meg.

Staudt Gábor műszaki vezető kifejtette, már amikor a biomassza fűtőüzem épült, elkezdtek gondolkodni a következő alternatív energiatakarékos megoldáson. A fűtőmű tetejére 141 darab, a Viator étterem tetejére pedig 126 darab napelem került. Az általuk előállított villamosenergiát az apátság felhasználja, nem tárolja. A beruházással éves szinten 3,2 milliót takarítanak meg a bencések.

A most elkészült rendszer 71 millió forintba került. Az összeg 60 százalékát, 42,6 millió forintot pályázatból finanszíroztak.

Évente közel 100 ezer látogatót az apátság, ami a megújuló energiák megismertetésére és népszerűsítésére, a környezettudatosság növelésére kiváló lehetőséget biztosít.