Tó és pihenőhely jön létre Bácsán

Győr+
2014.04.14. 11:22

A szigetközi rehabilitációs program részeként kotorják a Bácsai csatornamedret, amely úgy alakul tóvá, hogy közben a védett halfajnak is otthont biztosít…

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az Új Széchenyi Terv keretében a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” című projekt megvalósítási szakaszára 6 milliárd 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Ennek a projektnek a részeként zajlik a meder kotrása is. A munka megkezdésekor a lápi póc nevű védett halfaj példányait találták, ezért a munkavégzést leállították. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen műszaki megoldást talált arra, hogy a védett halfaj-állomány számára érintetlenül maradjon a meder egy része.

 

 

Bárány István önkormányzati képviselő a helyszínen elmondta, az eredeti tervekhez képest annyi változott, hogy a négyszáz méter hosszú tavat a kotrással létrehozzák ugyan, de egy benyúló félsziget kialakításával egy elkülönült részen megmarad az érintetlen lápi élővilág, amely továbbra is életteret biztosít a védett halfajnak. Hozzátette, a tervek szerint a lakóövezetben kialakuló tó mentén zöldterületet, pihenőhelyet és a félszigetre is felnyúló sétányt hoznak létre, amely jól szolgálja majd az itt élők kikapcsolódását. A képviselő hangsúlyozta, az elmúlt időszakban többen hulladéklerakónak használták a területet, ezért azt kérte, a meder rendezése után a lakók közösen vigyázzák, óvják a tó környékét.

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor