Győr+
2011.09.02. 22:12

Tizenhat év után győzelem a svédek ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Rudolf Gergely 90. percben szerzett góljával 2-1-re legyőzte Svédországot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett pénteki Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit az E csoportban.

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese több mint 16 éves rossz sorozatot szakított meg a skandináv csapat ellen, amely legutóbb 1995 áprilisában jött ki vesztesként a két gárda párharcából.

A magyarok győzelmükkel pontszámban utolérték a svédeket, ezzel életben tartották reményeiket, hogy megszerezzék a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban. Ugyanakkor a svédek még mindig lépéselőnyben vannak, mert egyrészt pontazonosság esetén jobbak lennének az egymás elleni eredmények miatt, másrészt egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport:

Magyarország-Svédország 2-1 (1-0)

———————————

Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

gólszerzők: Szabics (44.), Rudolf (90.), illetve Wilhelmsson (60.)

sárga lap: Lipták (48.), Szabics (50.), illetve Majstorovic (18.), Ibrahimovic (35.),Wilhelmsson (48.)

Magyarország:

————-

Király Gábor – Varga József, Lipták Zoltán (Sándor György, 74.), Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt – Pintér Ádám, Elek Ákos – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Stieber Zoltán, 66.), Rudolf Gergely – Szabics Imre (Priskin Tamás, 80.)

Svédország:

———–

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Anders Svensson (Rasmus Elm, 53.), Kim Ka:llström (Pontus Wernblom, 88.) – Sebastian Larsson (Ola Toivonen, 68.), Johan Elmander, Christian Wilhelmsson – Zlatan Ibrahimovic

I. félidő:

———-

4. perc: Pintér hatalmas lendülettel tört be a 16-oson belülre, lövésre készült, ám hátulról hatalmasat rúgtak a combjába, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

18. perc: egy bal oldalról érkező beadásnak Majstorovic alaposan alászaladt, így Rudolf mellel átvette a labdát, amibe a hibázó védő kézzel beleütött. A büntetőt Hajnal a keresztlécre rúgta.

26. perc: Elmander került helyzetbe a 16-oson belül, lövése azonban a bal kapufáról kipattant, a támadó ismételhetett, ám újabb próbálkozása egy védőn irányt változtatva szögletre pattant.

44. perc: Rudolf nagy lendülettel indult meg középen, majd egy gyönyörű passzal Szabicsot hozta óriási helyzetbe, a Sturm Graz támadója pedig a kivetődő Isaksson felett finom mozdulattal a kapuba emelt (1-0).

II. félidő:

———–

60. perc: Elmander indult meg szép cselekkel a bal oldalon, egy kényszerítő után egyedül vezethette Királyra a labdát, ám rendkívül önzetlenül az üresen álló Wilhelmssont hozta játékba, akinek nem okozott gondot öt méterről az üres kapuba passzolni (1-1).

90. perc: Priskin keverte meg a svéd védőket az alapvonalnál, középre lőtt labdájára pedig Rudolf érkezett, aki az üres kapuba bombázott (2-1).

Kisebb ünnepséggel kezdődött az összecsapás: Bozsik József, az Aranycsapat legendás, 101-szeres válogatott játékosa posztumusz elismerésben részesült, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy köszönti a száz, vagy e fölötti válogatottsággal rendelkező összes európai játékost. Az UEFA emlékérmét és egy “válogatott sapkát” Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke adta át a futballista fiának, a korábbi szövetségi kapitány Bozsik Péternek. A díszpáholyból Orbán Viktor miniszterelnök is vastapssal ünnepelte az 1978-ban elhunyt legendát.

Mindkét csapat görcsösen kezdte az összecsapást, a védők többnyire azonnal felívelték a labdákat, így komoly helyzet nem alakult ki. Az első ígéretes lehetőség a magyarok előtt adódott, de Pintért lövése előtt megrúgták a 16-oson belül, a játékvezető azonban nem látott szabálytalanságot. Nem sokkal később már megkapta a büntetőt Egervári Sándor alakulata, ám a csapatkapitánnyá kinevezett Hajnal a felső lécre bombázott. Ezt követően óriásit változott az iram, mindkét csapat láthatóan nagyobb fokozatra kapcsolt. Amikor már mindenki azt hitte, hogy a szünet előtt nem esik gól, Rudolf elindult, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Szabicsot, így előnnyel fordulhatott a magyar válogatott.

Magyar helyzettel indult a második félidő, Rudolf egy kis szerencsével könnyen megduplázhatta volna az előnyt. A kihagyott lehetőség megbosszulta magát, ugyanis a svédek első igazán tetszetős támadásuk végén Wilhelmsson révén egyenlítettek. A folytatásban mindkét együttes megpróbált biztonságosabban futballozni, így egy kicsit “elcsendesedett” a mérkőzés. A hajrára úgy tűnt, elfáradt a magyar válogatott, a svédek nagy erőkkel rohamoztak, ennek ellenére a 90. perc ezúttal nem nekik kedvezett – Ibrahimovic legutóbbi két budapesti fellépésén ekkor döntött -, ugyanis a meccs hőse, Rudolf Gergely döntötte el a találkozót.

(MTI)