Győr+
2011.11.02. 10:47

Tizenegy éve gyalogol, most Győrbe érkezett

Gianluca Ratta egy igazán különleges fickó, aki hűséges kutyájával, Shirával járja a világot. Az elválaszthatatlan páros az elmúlt tizenegy esztendőben már több mint 41 ezer kilométert gyalogolt. Most Győrbe érkeztek.

Az olasz távgyalogló több mint egy évtizede hagyott fel munkájával és polgári életével. Úgy döntött, hogy nem az álmainak fog élni, hanem élni fogja az álmait. Ezért aztán felkerekedett, és azóta járja a világot. A férfi nem teljesen magányos, hiszen Szicíliában találkozott egy kóbor kutyával, akinek feltette a kérdést, vele tart-e útja során. Az eb csatlakozott, és tizenegy éve hűségesen követi mindenhová.

Gianluca Ratta néhány hónapja érkezett Magyarországra. Sopronnál lépte át a határt, és miután körbejárta hazánkat, utolsó állomásként Győrben állt meg. A Városházán Simon Róbert Balázs alpolgármester fogadta 2011. november 2-án, aki átadta a férfinek azt az igazolást, ami a Guinness Rekord felállításához szükséges.

A férfi nagy örömmel fogadta a vendéglátást. Mint mondta, gyakran nézik bolondnak, de ő ezzel nem foglalkozik, hiszen boldogan él, és nem kell korlátok között szenvednie. Azt csinálhatja, amit a legjobban szeret. Bejárta Európát, és közben rengeteg embert ismert meg. A polgármesteri hivatalok mellett gyakran látogat el iskolákba is, ahol a fiataloknak számol be kalandos útjáról.

– A mosolyokból táplálkozom. Az tesz boldoggá, hogyha az emberek kedvesen fogadnak, és tudunk néhány jó szót váltani. A férfi egyébként rengeteg magyar szót ismer, és vidáman sorolja: Jó napot!, Szia!, nem probléma, jó kutya, nincs, szép vagy, egészségedre…

Gianluca Ratta hűséges társával bejárta már többek között Olaszországot, Franciaországot, Németországot, Svájcot, Lichtensteint, Ausztriát, most már Magyarországot is, és hamarosan továbbindul Pozsony felé.

A távgyaloglónak egyébként nincsenek szponzorai, útját senki nem finanszírozza. Gyalogol, és ha megérkezik valahová, ott az emberek jóságából talál szállást magának. Arra a kérdésre, hogy meddig kívánja ezt a különös életmódot folytatni, a 39 éves Gianluca azt válaszolta: „Ameddig élvezem. Ki tudja, mit hoz a jövő, még az is lehet, hogy egyszer megházasodom, családot alapítok és letelepszem. De addig még sétálok egy kicsit.”

Papp Zsolt György