Győr+
2011.08.21. 16:43

Tíz érem, 14 kvóta, elégedett kapitány – vb-értékelés

Storcz Botond szövetségi kapitány elégedett csapata teljesítményével, a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon megszerzett érmek és londoni kvóták számával.

A hazai válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel (az olimpiai számokat tekintve két arannyal és egy ezüsttel), valamint 14 ötkarikás indulási joggal (hét férfi kajakos /8 a maximum/, hat női kajakos /6/ és egy kenus /4/) zárta a viadalt.

“Eredetileg tíz érmet tűztem ki célként, ez pontosan bejött, s annak külön örülök, hogy a dobogós helyek közül hat első hely lett – mondta vasárnapi záró sajtótájékoztatóján a háromszoros olimpiai bajnok szakember, aki külön hangsúlyozta, hogy a paraszámokban is született két hazai érem, egy-egy arany és bronz. – A mi csapatunk tagjai szerepeltek a legtöbb döntőben, mi szereztük a legtöbb olimpiai pontot, másodikak lettünk az éremtáblázaton, és úgy gondolom, a megszerzett kvóták számával is elégedettek lehetünk.”

Az ötkarikás számok közül kettőben sikerült győzni, egyben pedig második helyen végezni: Peking bajnoka, a helyi kedvenc Vajda Attila C-1 1000 méteren, míg a címvédő női kajaknégyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma) 500-on diadalmaskodott, Kozák pedig ezüstérmes lett K-1 500 méteren. A további hazai győzelmeket Csipes Tamara (K-1 1000 és 5000 m), a Kovács, Kozák duó (K-2 200 m), valamint a kellemes meglepetésre diadalmaskodó Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500-as kajakpáros szolgáltatta. Harmadik lett a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes 1000 méteren, valamint a Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér kenukettes 500-on.

Az ötnapos világbajnokságot – amelyet a nemzetközi szövetség elnöke, José Perurena López minden idők egyik legjobb vb-jének nevezett – több mint 40 ezer szurkoló tekintette meg a helyszínen, a Maty-éren, ahol szinte végig kánikulai meleg tombolt.

(MTI)