Győr+
2011.10.13. 21:55

Tisztes helytállás a nyitányon

Az UNI SEAT Győr lejátszotta története első mérkőzését az Euroligában. Méltó ellenfelei voltunk a világsztárokkal teletűzdelt Valenciának, mely ellen vezettünk és egy negyedet is nyertünk. A végeredmény 80-63 a spanyolok javára.

UNI SEAT Győr-Ros Casares Valencia 63-80 (13-24, 15-21, 15-20, 20-15)

Győr, Euroliga-mérkőzés, A csoport, 600 néző. V.: Halliko, Boltauzer, Vowk.

UNI SEAT Győr: CIGLAR 15, Simon 9, RASHEED 14/9, Nagy-Bujdosó 6, Hollingsworth 10. Cs.: Őri, Montgomery 9/3, Laklóth, Vincze. Vezetőedző: Fűzy Ákos.

Ros Casares Valencia: Palau 9, Honti 8, Veselá 6, WAUTERS 19, YACOUBOU 12. Cs.: MURPHY 26, Foraste, Balart. Vezetőedző: Natalia Hejková.

Az UNI SEAT Győr története első Euroliga-mérkőzésén nem lehetett ott a csapatban a sérült Edita Sujanová, Semsei Barbra és Rubold Eszter. A Valencia sem teljes kerettel érkezett, Lauren Jackson, Sancho Lyttle és Maya Moore hiányzott a vendégcsapatból, amely így is tele volt klasszissal. A spanyolok kezdőötösében kapott helyet Honti Kata, aki nagy tapsot kapott a bemutatáskor.

A mérkőzés első pontjait Yacoubou szerezte büntetőkből, majd Wauters szerzett kosarat indításból. Klubunk első kosarát a legrangosabb európai kupasorozatban Simon Zsófi dobta a harmadik percben. Ez egy 10-0-ás roham első lépése volt, de aztán a szakasz második fele már a vendégeknek sikerült jobban. Murphy és Wauters voltak a spanyolok vezérei, a negyed végére pedig tíz pont fölé nőtt a Valencia előnye.

A második negyedet is jól kezdtük, Simon Zsófi 2+1-es akciója után Nagy-Bujdosó Nóri volt eredményes. Hollingsworth szemfüles kosara utána feljöttünk négy pontra (22-26), ezután viszont már a végső győzelemre is esélyes vendégek percei következtek. Wauters tarthatatlan volt, a spanyolok kihasználták magassági fölényüket a palánk alatt. Ciglar közel négyperces győri kosárcsendet tört meg, majd egy bravúrkosárral ragadtatta tapsra a szépszámú nézősereget. A Valencia fokozatosan ellépett, így 17 pontos spanyol előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Térfélcsere után picit az öltözőben ragadtunk, a vendégek egy 8-0-ás periódussal indítottak. Volt azonban válaszunk, Rasheed vezérletével 9-0-ás rohammal feleltünk. A 25. percben Renee Montgomery is megszerezte első győri pontjait. Hollingsworth már négy személyi hibánál járt, így Fűzy Ákosnak le kellett ültetnie a padra. A spanyolok ismét összekapták magukat, és Palau triplája után újra húsz pont fölé nőtt az előnyük. A negyed végén Iva Ciglar és Simon Zsófi villant meg, két szépségdíjas kosarat szereztek játékosaink.

Az utolsó szakaszban felváltva potyogtak a kosarak, időközben Hollingsworth a 34. percben kipontozódott. Bár a mérkőzés addigra már eldőlt, tovább harcoltak játékosaink. Egy-egy szép megoldással többen is jelentkeztek, Rasheed Rita triplája és indításgólja után pedig újra húsz ponton belülre kerültünk. Lámpalázát levetkőzve Montgomery is megcsillantotta kivételes tudását, a dudaszó pillanatában még egy triplát is elsüllyesztett a kosárban. Az utolsó negyedet végül megnyertük, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Csapatunk rendkívül kemény ellenféllel szemben kóstolt bele az Euroliga légkörébe, és összességében tisztesen helytálltunk a Ros Casares Valencia ellen. A magasabb nemzetközi követelményeket megszokva bizonyára még bátrabban fognak kosárlabdázni a sorozatban most debütáló játékosaink.

Fűzy Ákos: – Annak örülök, hogy tudtunk vezetni a Valencia ellen. Az időnként megjelenő kishitűség remélhetőleg a későbbi mérkőzéseken oldódik, és egyre markánsabbak leszünk. Hasonló problémákkal küszködtünk, mint az ellenfelünk, voltak hiányzóink, sérültjeink. Montgomery beépítését megkezdtük, de még látszik, hogy időre van szükség, hogy a csapat javára fordítsuk a képességeit. Vannak szép dolgaink, amelyre büszkék lehetünk, gondolok itt Ciglar, Simon és Rasheed játékára.

Natalia Hejková: – Gratulálok a hazaiaknak ahhoz az úthoz, amit bejárt. Emlékszem, mikor Magyarországon dolgoztam, akkor kezdte első osztályú karrierjét a győri klub, ma pedig Euroliga-meccset játszott ellenünk. Kicsit ideges voltam, s örülök, hogy sikerült nyerni. Későn érkeztünk szerdán, keveset tudtunk pihenni, Murphy ujjtöréssel játszott, de a nehézségek ellenére sikerült győzni. A védekezéssel ugyanakkor nem vagyok teljesen megelégedve.

Lakner Gábor