Győr+
2011.08.01. 11:00

Természetvédő tábor nyílt a szigetközi Lipóton

Természetvédő tábor nyílt a szigetközi Lipóton vasárnap. A táborozók a Szigetköz faunájával és flórájával, a térség lakóinak mai életmódjával és a már-már elfelejtett szigetközi mesterségekkel ismerkednek egy héten át.

A táborlakók Lipótról kerékpárral járják be a településeket, az ártéri erdőket. Szakemberektől lesik el a madárgyűrűzés mikéntjét, kenuból csodálhatják meg az Öreg Duna mellékágait, s a környéken fészkelő fekete gólyákat, a rétisasokat, a barna és a vörös kányát. A denkpáli hallépcső a Duna halfajainak vizsgálatára ad lehetőséget – mondta a programról a táborvezető az MTI-nek.

Peimli Piroska szólt arról, hogy a nádasok élővilágának “feltérképezésére” távcsöves megfigyeléseket végeznek. A vízi egysejtűeket mikroszkóp segítségével veszik szemügyre. Az árvíz és a Duna elterelésének problémáiról pedig diaképek révén tájékozódnak a táborlakók.

A természetvédő tábort az idén 10. alkalommal rendezik meg, ezúttal két turnusban. Az elsőben általános iskolások vesznek részt. A második héten középiskolások és egyetemisták ismerkednek a térséggel, a természet megőrzését szolgáló mezőgazdasági-, és vízgazdálkodási tevékenységekkel, és ezek Dunára gyakorolt hatásaival.

Az egyetemisták számára a tábori munka egyfajta természetvédelmi terepgyakorlat, amelynek tapasztalatait tanulmányaik során hasznosíthatják – mondta a táborvezető.

(MTI)