Tenisz, ahol nem csak az ütés számít!

Győr+
2014.04.14. 09:55

Cardio Tennis edzésen járt portálunk. Megizzadtunk, de megérte!

Szerda esténként, jó hangulatú környezetben zajlik a Cardio Tennis tréning, Magyarországon jelenleg csak Győrben. A dinamikus, kalóriaégető fitneszedzés a teniszre épül, úgy, hogy közben mindvégig a mozgás kapja a főszerepet. Olyannyira, hogy a 60 perc alatt – nem túlzunk – egy perc pihenőidő sincs, és bár elsőre ez keményen hangzik, nekünk elhihetik, hogy így az igazi! És ha mindez nem lenne elég, akkor fontos az edző személyét is kiemelni, Szombati-Serfőző Eszter ugyanis amellett, hogy profi tenisz múlttal büszkélkedhet, hazánkban elsőként – és jelenleg egyedüliként – szerezte meg a Cardio Tennis oktatásához szükséges oklevelét.

 

„Profi teniszezőként kerültem kapcsolatba ezzel a mozgásformával. Rendszeresen képzem magam, mellette pedig tagja vagyok a nemzetközi tenisz szövetség edzői közösségének. Ott olvastam a Cardio Tennis-ről. Tavaly az ötletgazda Michele Krause eljött Európába, Brüsszelben tartott egy kurzust, melyen nekem is szerencsém volt részt venni. Így szereztem meg a bizonyítványt” – árulta el Eszter.

 

 

Mint sok minden más, a Cardio Tennis is Amerikából indult 1996-ban. „Az elsődleges cél az volt, hogy a tenisz minél szélesebb körben népszerűvé váljon, hiszen ezeken az edzéseken egyszerre többen vagyunk a pályán, folyamatosan mozgunk, tehát nem egy hagyományos tenisz élményt kapnak az edzésre látogatók, hanem egy kis aerobikot és fitneszt is. Nem azon van a hangsúly, hogy a technika minőségi legyen, hanem hogy élményt nyújtsunk és közben a testünket is fitten tartsuk” – mesélte a Győr Plusznak a tehetséges edző.

 

Az edzés ideje alatt a résztvevők egy speciális karórát is felvesznek, melyben az adott illető fiziológiai jellemzőinek megfelelően az ideális pulzusszám is beállítható, így az is kiderül mi az-az érték, melyen belül már zsírt is égethetünk. „Tulajdonképpen esetünkben valóban a zsírégetés a fontos. A kardió teniszezők több kalóriát égetnek el, mint egy hagyományos teniszedzésen, 60 perc alatt a nők átlagosan 350-500, míg a férfiak 500-1000 kcal-t” – tette hozzá Eszter.

 

 

És, hogy ne csak az edzőre hagyatkozzunk, természetesen kíváncsi volt portálunk arra is, hogyan vélekednek az edzésre járó, oszlopos tagok.

 

„Nagyon megszerettem. Korábban versenyszerűen teniszeztem, így nekem mindenképpen testhezálló volt, hogy csatlakozzam a csapathoz. Mivel minden gyakorlatot zenei alappal végzünk, így nagyon pörgősek az edzések. Nagyon jó barátságok alakultak ki, így bátran állíthatom, hogy a Cardio Tennis közösségi élményt nyújt” – mesélte lelkesen Andrea. „Egy éve ismerkedtem meg ezzel a sporttal, barátnőm invitált el egy edzésre, és azonnal megtetszett, gyerekkorom óta ugyanis szerves része az életemnek a mozgás. Külön érdekesség, hogy már voltunk „küldetésben” Budapesten egy bemutatón, ahol elfogultság nélkül mondhatom, hogy nagy sikert arattunk” – ezt már Szilvia mondta a Győr Plusznak. „Egy közös főzőcskézés kapcsán említette Eszter, hogy a bőséges lakoma után, másnap a teniszpályán folytathatnánk. Azóta eltelt több mint fél év, és még mindig itt vagyok!” – büszkélkedett Vera, akinek élménybeszámolóját Mirtill is megerősítette. „Azért szeretem a tenisz ezen formáját, mert itt észrevétlenül izzadunk meg, nem kell erőlködnünk. Úgy elrepül az egy óra, hogy szinte észre sem vesszük. Baráti társaság a miénk, ahol néha kicsit beszélgetünk is” – zárta a körkérdést Mirtill.

 

 

„Természetesen bárkit szívesen látunk, ha valaki egyszer kipróbálja, biztosan tagja lesz a mi kis csapatunknak” – erősítette meg a lányokat az edző!

 

 

Ha a kedves olvasó is kedvet kapott, keresse fel a www.cardio-tennis.hu honlapot, ahol további részleteket is megtudhat a sporttal és az edzésekkel kapcsolatban!

 

Csapucha Adrienn

Fotó: Marcali Gábor