Győr+
2011.08.28. 10:35

Telefonos lelki segély: közös hívószám lesz a 116-123

A munkahely és a lakás elvesztése, s más egzisztenciális krízisek miatt hívják a legtöbben a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) számait - hangzott el a szervezet tegnap és ma Győrben tartott konferenciáján.

A LESZ elnöke, Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus portálunknak elmondta: évente 250-260 ezer hívás érkezik a lelki elsősegély telefonos vonalakra. Az országban összesen nyolcszáz, jól kiképzett önkéntes segítő dolgozik.

A LESZ tiszteletbeli elnöke, dr. Varga Gábor munkatárunknak azt fejtegette: régebben “lágyabb” témákkal hívták a szolgálatokat, főleg nevelési és beilleszkedési konfliktusokkal fordultak hozzájuk. Újabban a súlyos egzisztenciális helyzetbe került, kilátás nélküli emberek telefonálnak.

Dr. Varga Gábor szerint a hívók négy-hat százalékában közvetlenül öngyilkossági szándékoktól kell eltéríteniük az elkeseredett embereket.

– Nőtt a társadalom agressziós szintje, s ez az önagressziókra, az öngyilkosságokra is igaz – fogalmazott a szakember.

Az idén július 1-től a 116-123-as közös számon már elérhető a 20 lelki elsősegély szolgálat az országban. A szám a T-com vonaláról és mobiltelefonról egyaránt ingyenesen tárcsázható a nap 24 órájában.