Győr+
2011.06.28. 09:17

Tégy a folyókért! – Idén is megrendezik a Duna Napot Győrben

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országainak dunai szolidaritását kifejező ünnepe, immár hagyománnyá vált rendezvény szerte a folyó mentén minden év június 29-én. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság partnereivel 2011-ben immár nyolcadik alkalommal rendezi meg - az idei Győri Nyár programjában is jelzett - programot. Az idei Tégy a folyókért! szlogen az aktív környezet- és vízvédelmi magatartásra biztat.

A Duna (Danubio, Dunaj, Dunav, Dunărea, Donau) Európa második legnagyobb folyója igazi nemzetközi folyó, amelynek vízgyűjtő területe 18 országot érint, összekötve ezzel politikai, gazdasági és kulturális régiókat.

A Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló egyezményt 1994. június 29-én Szófiában írta alá 13 érintett ország. Az egyezmény előszavában az aláírók aggodalmukat fejezték ki „a dunai államok környezetét, gazdaságát és jólétét hosszabb vagy rövidebb távon érő kedvezőtlen hatások előfordulása és fenyegetései miatt, amelyek a Duna-medence vízfolyásai állapotának változásaiból származnak”. Ennek megfelelően a Szófiai Konvenció szerződő felei megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben és intézkedéseket tesznek a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésére és megelőzésére.

Ebből a jelentős eseményből kívánt hagyományt teremteni a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) életre hívva a Nemzetközi Duna Napot.

Az első ilyen rendezvényt 2004-ben tartották, mely azóta is jelentős eseménynek számít Győr városában.

2011-ben immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az Igazgatóság partnereivel az idei Győri Nyár programjában is jelzett rendezvényt, mely ráirányítja az emberek figyelmét a mintegy 81 millió embernek otthont adó Duna vízgyűjtőre, annak megóvására és fenntartható fejlesztésére.

Az idei „Tégy a folyókért!” szlogen az aktív környezet- és vízvédelmi magatartásra biztat.

Ennek az ügynek a fontosságára kíván rámutatni a győri Duna Nap program, ahol a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai partnereivel egy kellemes nyári délutáni vízparti találkozóra várja a győrieket. A programok között szerepel régi dunai mesterségek bemutatója, fotókiállítás, ismeretterjesztő előadások – szó lesz a Duna stratégiáról, az ökolábnyom és vízlábnyom jelentőségéről -, lesz horgász-halász bemutató, biológiai és bakteriológiai vízvizsgálatok. Kiállításra kerül és a helyszínen megvásárolható lesz Claudio Magris Duna c. könyve. A partnerek részéről további sokszínű, sokoldalú információt talál a látogató a Dunával a vizekkel kapcsolatosan.