Hirdetés
Győr+
2012.01.06. 07:19

Távhő-áremelés: egységesen 4,2%-kal kell többet fizetni

A nemzeti fejlesztési miniszter rendeletének értelmében 2012. január 1-jétől az egész országban egységesen 4,2 százalékkal emelkedik a távhő ára. Az elmúlt években a helyi önkormányzatok döntöttek a távhő aktuális díjairól, az elmúlt évi árbefagyasztással egyidejűleg ez a döntés miniszteri hatáskörbe került.

Hirdetés

Az áremelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is igaz, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. fogyasztói az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Hirdetés

Megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter 83/2011. (XII. 29.) NFM rendelete a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatás, valamint a távhő árának meghatározásával, a vízügyi igazgatás átalakításával és az energiastatisztikai feladatok ellátásával összefüggő egyes energetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek értelmében a „végfelhasználó a távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltatásért a távhőszolgáltató által 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó díjnál 4,2 százalékkal magasabb mértékű – legmagasabb hatósági árnak minősülő – díjat köteles fizetni.” Ez azt jelenti, hogy a 2011. március 31-én befagyasztott alapdíj és hődíj növekszik 4,2 százalékkal a lakossági fogyasztók és a külön kezelt intézmények számára.

Az alapdíj és a melegvíz-hődíj részfizetés az adott hónapra vonatkozik, ezért e díjak esetében a fogyasztók már a megemelt összegről kapnak számlát januárban. A januári fűtési hőfelhasználás csak a februárban kiküldött számlában szerepel, így a magasabb fűtési hődíj csak februárban lesz érzékelhető.

A távhőszolgáltatást igénybevevő győri lakossági fogyasztók január elsejétől az eddigi 3.066 forint helyett 3.194 forint fűtési hődíjat fizetnek gigajoule-onként, a használati melegvíz hődíja pedig köbméterenként 613 forintról 638 forintra változik. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 281 forintról 292,8 forintra emelkedik. A fűtési és melegvíz-szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja pedig az eddigi 342 forintról 356,3 forintra változik évente és légköbméterenként.

Győrben egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának (28,8 GJ/év fűtésihő-felhasználással és 4 m3/hó használati melegvíz-fogyasztással számolva) idén a távhőért éves szinten 7248 forinttal kell többet fizetnie, ami havi átlagban 604 forintot jelent. Azok a fogyasztók, akik lakóépületük energetikai korszerűsítését már elvégezték, ennél kisebb emelkedésre számíthatnak.

Az említett miniszteri rendelet szerint a távhő-szolgáltatók lakossági értékesítés után kapott támogatása is változik január elsejétől. A támogatás a GYŐR-SZOL Zrt. esetében gigajoule-onként 291 forinttal csökken. A távhőszolgáltatás eddigi, kedvezményes, 5 százalékos áfája nem módosul.

Mivel a 4,2 százalékos emelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is elmondható, hogy a győriek az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Ozsvárt Tamás

likeold
a fb oldalunkat